Hamidiye, Yazıhan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hamidiye
Harita
Malatya
Malatya
Ülke Türkiye
İlMalatya
İlçeYazıhan
Coğrafi bölgeDoğu Anadolu Bölgesi
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu422
İl plaka kodu44

Hamidiye, Malatya ilinin Yazıhan ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Hamidiye 1901 yılında Azerbaycan'in Karabağ mevkiinde Caytumas mahallesinden 40 aile olarak Azerbaycan Türkleri Anadolu'ya göç etmişlerdir. İlk olarak Kars'a daha sonra Muş'a, oradan Elazığ'a ve son olarak da Malatya'ya gelmişler burada 1 yıl kadar kaldıktan sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun o zamanlar başında olan Abdülhamit'e müracaat etmişlerdir. Abdülhamit’te yetkili kişilere onlar nereyi isterlerse oraya yerleşebileceklerini söylemiştir. Yetkili kişilerde şimdiki top sahası ve Fırat mahallesinin olduğu yere ikamet edebileceklerini söylemişlerdir. Göçmenlerde verilen yeri uygun görmemsiler çünkü onlar çiftçilik ve hayvancılık yapmaya uygun olabilecek bir yer istiyorlarmış. Göçmenlerden birkaçı bir süre aradıktan sonra Yazıhan mevkicisinden bir yeri beğenmişler ve yetkili kişilere biz buraya yerleşeceğiz demişler.

Onlarda 80 hane ev yapmışlar bunun 40 hanesine Karabağ'dan gelen Azeri ve Kumuk göçmenlere (TUNAY) 40 hanesinde Dağıstan'dan gelen Kumuk ve Çerkezlere (DURAN) vermişlerdir. Zamanla bu mahalleler Yukarı ve Aşağı mahalle olarak geçmiştir. Ortada kalan boşluğa daha sonra kendileri Camii yapmışlardır. Mahallenin adı da O zamanlar devletin başında olan sultan Hamidin adı koyulmuştur Hamidiye adı buradan gelmektedir.[1]

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Malatya il merkezine 47 km, Yazıhan ilçesine 5 km uzaklıktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2022 318
2020 326
2018

333

2016 367[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2011. 
  2. ^ "HAMİDİYE MAHALLESİ NÜFUSU, YAZIHAN MALATYA". www.nufusune.com. 9 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2024.