Hamid İnayet

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hamid İnayet
Doğum1932
Tahran
Ölüm1982
Londra
EğitimTahran Üniversitesi

Hamid İnayet (1932 Tahran - 1982 Londra), İranlı siyaset bilimci, akademisyen, yazar ve tercümandır.

Hamid İnayet 1932 yılında İran'ın Tahran şehrinde doğdu. Tahran'daki öğrenim yıllarında Fransızca, Arapça ve İngilizce dillerini ileri bir şekilde öğrendi. Tahran Üniversitesinde Hukuk ve Siyasal Bilimler fakültelerini kazanarak burada eğitim aldı. İlk olarak Japonya'nın Tahran Büyükelçiliğinde tercüman olarak çalışmaya başladı. İlk çevirilerini yapma fırsatını tercümanlık yaptığı zamanlarda buldu. 1956 yılında İngiltere'ye giden Hamid İnayet burada London School of Economics'te yüksek lisans tezi ile The Impact of the West on Arab Nationalism adlı doktora tezini tamamladı. İngiltere merkezli yayın yapan televizyon kanalı BBC World’un Farsça servisinde bir süre çalıştı. Akademik kariyerine ilk defa Sudan'da bulunan Hartum Üniversitesi'nde 1965-1966 yılları arasında İslâmi siyaset düşüncesi derslerine akademisyen olarak katılmasıyla başladı. Tahran Üniversitesi tarafından kendisine siyaset bilimi doçentliği ve profesörlük unvanları verildi. 1973 yılında Oxford Üniversitesi'ne misafir profesör olarak giden İnayet, Oriental Institute'te modern Fars edebiyatı konusunda dersler verdi.

Çağdaş İslami Siyaset Düşüncesi akımının öncülerinden biri olarak kabul edilen İnayet, Sünnî ve Şiî siyaset düşüncesini mukayese ettiği kitaplarında İslam Modernizminin bu iki mezhebi ileride daha da yakınlaştıracağına vurgu yapmaktadır. Modern Farsçaya yaptığı katkılardan ötürü 1976 yılında Forough Edebiyat Ödülü'ne lâyık görüldükten sonra 1980 senesinde Oxford Üniversitesi St. Antony's College'de daha önce hocalığını Albert Habib'in yaptığı modern Ortadoğu tarihi hocalığına getirildi ve okulun daimi akademisyenlerinden biri olarak seçildi.[1][2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "İNÂYET, Hamîd". TDV İslâm Ansiklopedisi. 7 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2022. 
  2. ^ "İslam ve Siyaset - Hamid İnayet". HAKSÖZ OKULU. 1 Temmuz 1994. 5 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2022.