Halk'ın Partisi (Sırbistan, 2017)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Halk'ın Partisi (Sırpça: Народна странка, НС / Narodna stranka, NS) Sırbistan'da liberal muhafazakâr bir siyasî partidir. Sırbistan'da 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Vuk Jeremić tarafından kurulan merkez sağ siyasî bir partidir. Partinin şu anda Ulusal Meclis'te görev yapan üç üyesi var.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

2016 sonunda Ban Ki-Moon'un yerine BM Genel Sekreteri olarak gelme girişimindeki başarısız teklifinin ardından Vuk Jeremić, diğer muhalif politikacılara kıyasla nispeten yüksek onay oranlarına sahip olduğu Sırbistan'a döndü. 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde cumhurbaşkanlığına aday olmaya karar vererek, o zamana kadar bir dizi partinin desteğini almayı başaran Saša Janković'i destekleme seçeneğini reddetti. Birçoğu muhalefetin birleşirse Vučić'e karşı daha iyi şansı olacağını düşünüyor ve Janković'i tek bir muhalefet başkan adayı için daha iyi bir seçenek olarak görse de,[1] Jeremić adaylığını yine de ilan etti.[2] Oyların %6'sından azı ile dördüncü oldu.

Seçim sonrasında sonuçları oldukça hayal kırıklığı yaratmış olsa da, bir parti kuracağını duyurdu. Özellikle Vučić'in hükûmetine karşı çıkan ve daha önce Sırbistan Demokrat Partisi DSS (özellikle de eski bir DSS başkanı Sanda Rašković-Ivić) ile bağlı muhafazakâr aydınlardan destek aldı. Ekim 2017'de Halk'ın Partisi'ni kurdu. Ulusal Meclis üyesi Miroslav Aleksić, kendi partisi olan Sırbistan Halk Hareketi'nin yeni partinin adı altında yeniden kaydedilmesini ve yeniden oluşturulmasını sağlamasıyla Halk'ın Partisi yeni partiler için zorunlu olan normal kayıt sürecini atlayabildi. Halk Partisi temsilcileri bunun kayıt sürecinde isimlerinin çalınma ayıbını ortadan kaldırdığını belirttiler.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Janković jači kandidat opozicije od Jeremića". 12 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2020. 
  2. ^ "Jeremić odlučio da se kandiduje za predsednika Srbije". 15 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2020. 
  3. ^ "'Blic': Jeremić u oktobru osniva Narodnu stranku 5 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., B92, 28 September 2017, accessed 20 November 2017.