Halime Kaptan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Halime Kaptan
Kitabın Kapağı
YazarRıfat Ilgaz
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürRoman
Yayım1972
Yayımcıİş Bankası Yayınları
Sayfa197

Halime Kaptan, Rıfat Ilgaz tarafından yazılan romandır. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 100 Temel Eseri arasındadır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Cideli Temel Reis'in gelini olan Halime Kaptanın bir kaptan olarak ortaya çıkışının öyküsü anlatılmaktadır. Eli silah tutan bütün erkeklerin cepheye gönderildiği Türk Kurtuluş Savaşı yıllarıdır. Köyde yalnızca yaşlılar, kadınlar ve çocuklar kalmıştır. Herkesin tuza, şekere, ekmeğe hasret kaldığı yıllarda, evinin ihtiyacını karşılamak için sefere çıkan Temel Reis, yolda hastalanarak hayatını kaybeder. Oğluyla bir başına kalan Halime, evin geçimini sağlamak için babasının sandalı ile açık denizlere yol alır. Erkek kılığına girerek, oğlu ve iki tayfası ile Karadeniz'in hırçın sularında mücadele eder. Artık o, Kurtuluş Savaşı'nın cefakar kadınlarından Halime Kaptan'dır.

Mekan[değiştir | kaynağı değiştir]

Romanın önemli bir kısmı Gebeş'te geçer.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Bilgi
Temel Reis Cideli yaşlı bir kaptandır. Yıllarca Karadeniz'in pek çok yerine seferler yapmıştır. Oğlu Sabri savaş dolayısıyla askere gitmiştir. Evinin ihtiyaçlarını karşılamak için bir sefere daha çıkmaya karar verir. Sefer sonucunda hastanalıp ölmüştür.
Halime Kaptan Temel Reis'in gelini ve Sabri'nin karısıdır. Normalde evinin ve ahırın ihtiyaçlarına koşarken, Temel Reis'in ölümü üzerine geçimini denizcilikten sağlamaya başlar. Ve Kurtuluş Savaşı için cephane kaçıranlardan birisi olur. Memiş'in annesidir.
Sabri Temel Reis'in oğlu, Halime'nin kocası ve Memiş'in babasıdır. Babasının aksine denizciliği sevmez. Köydeki asker kaçağı Halit'i temizlemek için askerden kaçar ve köy muhtarı Ali Efendi'nin çabaları sonucunda teslim olur. Kastamonu'da bulunan bir Alay'a atanır.
Memiş Halime ve Sabri'nin 7 yaşındaki oğullarıdır.
Bekir Halime'nin kız kardeşinin oğludur. Temel Reis ve Halime Kaptan'a tayfalık yapar. 13 yaşındadır.
Zeynel Köyün pek çok erkeği savaşa gittiği için köyde denizcilikten en iyi anlayan kişi olmuştur. Temel Reis ve Halime Kaptan'a tayfalık yapar. 17 yaşındadır.
Halil Temel Reis ve Halime Kaptan'a tayfalık yapan çocuklardan biridir.
Ali Efendi Köyün muhtarıdır.
Çipil Reşit Şube Reisi Haşim Bey tarafından görevlendirilen köy korucusudur. Sabri sayesinde Halit'i öldürmüştür.
Haşim Bey Köyün yakınlarındaki askeri şubenin reisidir.
Halit Azılı bir asker kaçağıdır. Kaçtığı silahına sarılıp herkesten ekmek ister. Köy kadınlarına asılır. Sabri ve Reşit beraber öldürür.