Halgent Şelalesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Halgent Şelalesi, Gümüşhane ili, merkez Eskibağlar mahallesinde bulunan şelale. Lagos Deresi üzerinde, denizden 1300 m yükseklikte olan şelale, 30 m yüksekten düşmektedir.[1]

Şelalenin üzerinde bulunduğu Lagos Deresi Moryan Yaylası'nın kuzeyinden 1900 m yüksekten doğar. Moryan Yaylası'nı ve Parti Yaylası'nı geçer, batıya döner. Dere birkaç kez düdenler ile yer altına iner, birkaç yüz metre sonra çıkar. Bir fay dikliğinde Halgent Şelalesini oluşturduktan sonra, Harşit Çayı'na dökülür.

Kent merkezine 1 km yakınında ve Gümüşhane-Bayburt kara yolu kenarında olan şelaleyi ziyaret etmek kolaydır. Şelale çevresine yapılan kara yolu tüneli ile görsel güzelliğinin önemli kısmını kaybetmiştir.

Gümüşhane, Trabzon ve Rize çevresi kadim Haldiye/Halt halkının yaşam alanıdır. Yöreye Haltların ülkesi anlamında Halgent/Haldiye adı verilir. Şelale eski adı Halgent olan yakınlarındaki mahalleden adını alır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ATAYETER, Yıldırım; TOZKOPARAN, Uğur; YAYLA, Onur (Aralık 2018). "Halgent Şelalesi (Gümüşhane)". Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi. 27 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2019.