Halep'in Yağmalanması (1400)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Halep'in Yağmalanması, 1400'de Timur İmparatorluğu ile Memluk Sultanlığı arasındaki savaş sırasında yaşanan büyük bir olaydır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

1400 yılında Timur'un güçleri Ermenistan ve Gürcistan'ı işgal etti, ardından Sivas, Malatya ve Gaziantep'i aldılar. Timur'un güçleri daha sonra ihtiyatlı şekilde Halep'e doğru ilerledi. Her gece müstahkem ordugahlar kurarak ilerlerdiler. Memlükler, surların dışında bir meydan savaşı yapmaya karar verdiler. İki gün kadar süren çatışmalardan sonra Hindistan'dan getirilen fillerle takviye edilmiş ordu merkezi yerinde dururken Timur'un süvarileri düşman kanatlarına saldırmak için yay şeklinde saldırıya geçti.[1] Şiddetli süvari saldırıları, Halep valisi Tamardaş liderliğindeki Memlükleri kırdı ve şehir kapılarına doğru kaçmaya zorladı.[2] Bunun üzerine Timur Halep'i aldı,  daha sonra da şehrin dışında 20.000 kafatasından oluşan bir kule inşa edilmesini emrederek pek çok şehir sakinini katletti.

Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Halep'in yağmalanmasından sonra Timur'un güçleri, Şam'a ulaşana kadar güneye gitti ve Humus, Baalbek ve Hama'yı aldı.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Battle of Aleppo". Britannica. 19 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "The Seven Years Campaign, Part 2: War with the Mamluks". everything2.com. 22 Şubat 2003. 26 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2021. 
  3. ^ Palestine Under the Moslems: A Description of Syria and the Holy Land from A.D. 650 to 1500. Committee of the Palestine Exploration Fund. 1890. s. xxiii. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]