Hakan Dalokay

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hakan Dalokay (d. 13 Nisan 1962, Ankara, Türkiye), yüksek mimar ve politikacı.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

1962'de Ankara'da doğan Hakan Dalokay, Ankara eski belediye başkanı Vedat Dalokay'ın oğludur. Lisans eğitimini Mimar Sinan Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi'nde tamamladıktan sonra, 1987 yılında Şehir ve Bölge Planlama Yüksek Lisans eğitimini de aynı üniversitede aldı. Akademik eğitiminin yanında, toplum ve politika bakış açıları mimari proje çalışmalarına başladığı Vedat Dalokay Mimarlık Atölyesi'ndeki usta çırak eğitim sürecinde yapılandı. Ayrıca ilerleyen yıllarda, mimari tasarım ve şehir planlama fikir yarışmalarında birçok ödülün sahibi oldu.

2003 yılında mimari tasarım danışmanlığı ve proje kontrolörlüğü çalışmalarına son verdi ve bugün sadece mimari kavram tasarımı yapmaktadır. Bireysel ve ekip olarak ulusal/uluslararası proje yarışmalarına katılmaya devam ediyor.

2009 yerel seçimlerinde Şişli Belediyesi'nde meclis üyesi olarak seçilen Hakan Dalokay, İmar komisyon başkan vekili olarak görevini sürdürüyor. 1987 yılından bu yana Mimarlar odasına, 1991 yılından bu yana Çeşme ve İstanbul Ticaret Odasına ve İstanbul Golf Kulübüne üyedir. Mimarlık fakültesindeki eğitimine devam eden bir oğlu vardır.

Proje Ödülleri - Awards and Recognitions 1.lik Ödülü, Uluslararası Taksim Meydanı ve Kentsel Düzenleme Mimari Proje Yarışması 1987, Vedat Dalokay / Hakan Dalokay 1st Prize, Taksim Square Surroundings Arrangement Competition Project 1987, Vedat Dalokay / Hakan Dalokay Finalist Türkiye 11.Ulusal Mimarlık Ödülleri 2008 Libya,Tripoli Konfereans Merkezi Finalist, Turkish 11thNational Architectural Awards, 2008, Libya Conference Center Finalist İstanbul Buyuksehir Belediyesi, Maltepe Kentsel Dönüşüm Planı, 2008 (B.Ekinci ile) Finalist, İstanbul Metroplitan Municipality Urban Planning Project Maltepe, 2008 (with B.Ekinci) 1.lik Ödülü, Konya Buyuksehir Belediyesi, Olimpiyat Köyü (B.Ekinci ile) 2008 1st Prize, Metropolitan Municipality of Konya, Olimpics Complex 2008 (with B.Ekinci) 1.lik Ödülü, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selcuklu Reakreasyon Alanı 2008 (B.Ekinci ile) 1st Prize, Metropolitan Municipality of Konya, Seljuklu Recreation Complex 2008 (with B.Ekinci) Satınalma Ödülü T.C.Danıştay Başkanlığı Hizmet Binası Yarışma Projesi 2007 (B.Ekinci ile) Puchasing, Turkish State Presidency of Council State Services Building2007 (with B.Ekinci) 1.lik Ödülü, Türkiye 10.Ulusal Mimarlık Ödülleri, Mecidiyeköy Konutları Yapı Dalı 2006 1st Prize, Turkish 10th National Architectural Awards, Mecidiyekoy 2006 (with B.Ekinci) 1. lik Ödülü Bursa,Yıldırım Belediye Başkanlığı, Kaplıkaya Rekreasyon Vadisi Kentsel Tasarım ve Mimari Proje Yarışması, 2005 (S. Teber, B. Güzer, A. Güzer ile) 1st Prize, Municipal Urban Planning Concept Design for Recreation Bursa (with S. Teber, B&A. Güzer) 2. lik Ödülü Ankara, Altındağ Belediye Sarayı (Vedat Dalokay ile) 1990 2nd Prize, Ankara, Municipal Headquaters, Altindag (with Vedat Dalokay)1990 3.lük Ödülü Ankara, Büyükşehir Belediye Sarayı (Vedat Dalokay ile) 1990 3rd Prize, Ankara, Metropolitan Municipality Headquaters (with Vedat Dalokay 1990

Çeşme'de Devam Eden Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ailesi ile birlikte 1977 yılında Çeşme'de yaşamaya başladı. Babası mimar Vedat Dalokay, Çeşme'nin ilk modern binaları olan ODTÜ Sitesi'ni 1982 yılında yapmıştır. Ayrıca, bölgenin karayolu ihtiyacının giderilmesinde büyük rol oynayan Vedat Dalokay halkın sevgisini kazanmıştır.

Birçok sivil toplum kuruluşunda aktif görev yapan üç kız kardeşi ve kendisi şu anda Çeşme'de yaşamaya devam ediyor. Kız kardeşi Gözde Dalokay Oğultürk Çeşme ve Alaçatı'da Otel ve Restoran işletmelerinin sahibidir, ayrıca kendisine ait bir Sanat Atölyesi de bulunmaktadır.

1996'da Çeşme ve Alaçatı'ya ciddi yatırım yapan Hakan Dalokay, Ayayorgi Koyu'nda Fly Inn ve Barcelona Beach'lerini kurdu. Bu çalışmalar sayesinde, bölgede yüzlerce kişiye iş imkânı sağlandı, bölgenin tanınma oranı arttı ve yerel vatandaşların kalkınmasına destek olundu. Şu anda ortağı Boran Ekinci ile birlikte mimari proje çalışmalarına devam eden Dalokay, işletme sahipliğine ara verdi.

Hakan Dalokay, 2014 Mart ayında yapılacak olan yerel seçimlere katılmak üzere Cumhuriyet Halk Partisi’nden Çeşme Belediye Başkanlığı için aday adaylığını açıkladı.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Finalist, Türkiye 11. Ulusal Mimarlık Ödülleri 2008 Libya, Tripoli Konfereans Merkezi
  • Finalist, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Maltepe Kentsel Dönüşüm Planı, 2008 (B. Ekinci ile)
  • 1.'lik Ödülü, Konya Büyükşehir Belediyesi, Olimpiyat Koyu 2008 (B. Ekinci ile)
  • 1.'lik Ödülü, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Reakreasyon Alanı 2008 (B. Ekinci ile)
  • Satınalma Ödülü, T.C. Danıştay Başkanlığı Hizmet Binası Yarışma Projesi 2007 (B. Ekinci ile)
  • 1.'lik Ödülü, Türkiye 10.Ulusal Mimarlık Ödülleri, Mecidiyeköy Konutları Yapı Dalı 2006
  • 1.'lik Ödülü, Bursa, Yıldırım Belediye Başkanlığı, Kaplıkaya Rekreasyon Vadisi Kentsel Tasarım ve Mimari Proje Yarışması, 2005 (S. Teber, B. Güzer, A. Güzer ile)
  • 2.'lik Ödülü, Ankara, Altındağ Belediye Sarayı 1990 (Vedat Dalokay ile)
  • 3.'lük Ödülü, Ankara, Büyükşehir Belediye Sarayı 1990 (Vedat Dalokay ile)
  • 1.'lik Ödülü, Islamabad, Pakistan Başbakanlık Konutu 1989 (Vedat Dalokay ile)