Hızlı ve Ölü (film, 1995)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hızlı ve Ölü
The Quick and the Dead
Film afişi
YönetmenSam Raimi
YapımcıJoshua Donen
Patrick Markey
Allen Shapiro
Hikâye (eser)Simon Moore
OyuncularSharon Stone
Gene Hackman
Russell Crowe
Leonardo DiCaprio
MüzikAlan Silvestri
Görüntü yönetmeniDante Spinotti
KurguPietro Scalia
DağıtıcıTriStar Pictures
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Yapım yılı10 Şubat, 1995
Süre107 dakika
Dilİngilizce
Bütçe35.000.000 $
Hasılat18.636.537 $

Hızlı ve Ölü ya da özgün adıyla The Quick and the Dead Sam Raimi'nin yönettiği ve Sharon Stone, Gene Hackman, Russell Crowe ve Leonardo DiCaprio'nun oynadığı 1995 yapımı Western filmi.[1] Hikâye "Lady" (Stone), acımasız John Herod (Hackman) tarafından kontrol edilerek 1878 yılının Vahşi Batısındaki bir kasabaya sürmesi üzerinde duruluyor. Lady babasının ölümü üzerine intikam almak amacıyla ölümcül bir düello'ya katıldı.

Hızlı ve Ölü için yazar Simon Moree'un komutuyla Mayıs, 1993'te Sony Pictures Entertainment tarafından satın alınan ve aktris Sharon Stone tarafından co-prodüktör olarak imzalandı. fotoğraf çekimleri 21 Kasım, 1993 tarihinde Arizona'daki Eski Tucson Stüdyoları'nda başladı. Dağıtım görevleri Sony'e ait olan TriStar Pictures ve Columbia Pictures tarafından karşılanmıştır. Hızlı ve Ölü kasvetli bir gişe performansıyla 10 Şubat, 1995 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nde yayımlandı ve eleştirmenlerden karışık ama genellikle olumlu eleştiriler aldı.

Bu film Woody Strode'nin son filmi (film ona ithaf edilmiştir) olması yanı sıra, Roberts Blossom'ın son tiyatro açıklaması oldu.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Ellen kadın bir silahşordur. Kendi halindeki bir kasabaya kimsenin bilmediği sebeplerden ötürü gelir. Bir süre sonra Cort isimli bir rahip bir barın kapısından gözlerinin önünde dışarı atılır ve kasabaya gelen silahşorlar gerçekleşecek bir silahlı karşılaşma için kayıt olmaya koyulurlar. Ödül oldukça yüksek bir meblağdır. Tek kural ise yarışmayı organize eden Herod'un kurallarına uymak olacaktır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelişme[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazar Simon Moore yönettiği Clint Eastwood saygı olarak batılıların yazdı, 1992 yılında Quick and the Dead için yapılan özel senaryosunu tamamladı. Yazar filmde bir kadın olması gerektiğine karar verdi. İspanya veya İtalya'da $ 3-4000000 bütçe'de hasılat yaptı.

Sony Pictures Entertainment tarafından Mayıs 1993'te satın alınıan Moore'un senaryosu, 1993 Temmuz ayında başrol Sharon Stone verildi.

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sharon Stone'dan sonra erkek aktör rolü için Russell Crowe denendi, ilk filmde farklı bir rol için seçmeler yapıldı. O 1990'ların ünlü bir aktör değildi, Sony Pictures Crowe ve Stone'un seçimi üzerinde şüpheli oldu. son anda çocuk rolü için Leonardo DiCaprio seçildi.

Çekimler başlangıçta Ekim 1993'te başlayacaktı, ama Crowe'un Avustralya'da bir başka film üzerinde meşgul olduğu için ertelendi. Hızlı ve Ölü için temel fotoğraf çekimleri 21 Kasım 1993'ten 27 Şubat 1994'e kadar sürdü.

Soundtrack[değiştir | kaynağı değiştir]

Hızlı ve Ölü müzik albümü, Original Motion Picture Soundtrack 14 Şubat, 1995 tarihinde Varèse Sarabande müzik etiketi ile piyasaya sürüldü. Filmin müziklerini Alan Silvestri tarafından ve Dennis Sands ile yapılmıştır. Kenneth Karman ve Thomas Drescher filmin müziklerini düzenlenmişlerdir.

Resepsiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Box office[değiştir | kaynağı değiştir]

Hızlı ve Ölü açılış hafta sonu 6.515.861 $ kazanç sağladı, 10 Şubat, 1995 tarihinde ABD'de piyasaya çıktı. Filmin yıl sonundaki geliri 18.636.537 $ hasılat yaptı ve gişe de bomba etkisi yarattı. Ancak, yazar Simon Moore filmi Avrupa'da alçak gönüllülükle gerçekleştirilen kabul etti.

kritik resepsiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Hızlı ve Ölü film eleştirmenlerinden olumlu ve karışık eleştiriler aldı. Rotten Tomatoes'ten %55 oy aldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Oxford history of world cinema. Oxford: Oxford University Press. 2020. ISBN 978-0198742425.