Hırvatistan madalya ve nişanları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hırvatistan madalya ve nişanları

Hırvatistan madalya ve nişanları, 1991 yılında Hırvatistan'ın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra oluşturuldu. 1995'ten beri cumhuriyetin en üst düzey yetkilileri tarafından eklenen birkaç madalyanın yanı sıra on sekiz ana ödül vardır.

Velered - Red - Spomenica[değiştir | kaynağı değiştir]

1995 yılında çıkarılan bir yasayla Hırvatistan madalya ve nişanları şu şekilde sıralanmıştır:[1]

Madalya ve nişanlar, Savaşta veya barışta Hırvat ulus inşası fikrinin gerçekleştirilmesi, Hırvatistan Cumhuriyeti'nin kalkınması ve inşası ile olağanüstü cesaret ve kahramanlık göstermek suretiyle makul bir özerk, bağımsız ve egemen Hırvatistan Cumhuriyeti kurulması, sürdürülmesi ve teşvik edilmesi amacıyla verilmektedir.[2]

Državna nagrada[değiştir | kaynağı değiştir]

Hırvatistan, her yıl belirli bir alandaki mükemmel Hırvat vatandaşlarını Hırvat Devlet Ödülü (Hırvatça: Državna nagrada) ile ödüllendirmektedir.

Yukarıdaki madalya ve nişanlara ek olarak Hırvatistan, 1995'te askeri seferler, uzun hizmet vb. için çeşitli madalyalar ve bir dizi hatıra madalyası da oluşturdu. Bunların arasında şunlar var:

  • "Yıldırım" Operasyonu'na Katılım Madalyası (Medalja za sudjelovanje u operaciji "Bljesak")
  • "Yaz '95" Operasyonu'na Katılım Madalyası (Medalja za sudjelovanje u operaciji "Ljeto '95")
  • "Fırtına" Operasyonu'na Katılım Madalyası (Medalja za sudjelovanje u operaciji "Oluja")
  • Hırvatistan Cumhuriyeti Anayasal ve Hukuk Düzeni ile Vatandaşların Yaşamını ve Mülkiyetini Korumak için Olağanüstü Teşebbüs Madalyası.

Madalyalar, "Hırvatistan silahlı ve polis kuvvetlerinin aktif ve yedek bileşenlerinin operasyonlara katılan üyeleri ile birlikte olağanüstü teşebbüslerde bulunan kişilere" verilir.

Devlet ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet bakanlıkları, çeşitli üst düzey yıllık ödüllere hibe veya sponsorluk yaparlar:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hırvat Parlamentosu (24 Mart 1995). "Zakon o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske" [Law on Decorations]. Narodne novine (Hırvatça), 1995/20. 5 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2011. 
  2. ^ "Orders and medals". Croatian Armed Forces. 29 Haziran 2007. 30 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2012.