İçeriğe atla

Hüseyin Kavalalı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hüseyin Kavalalı, TBMM Albümü Cilt 1, Sayfa 153

Hüseyin Kavalalı[1] (d. 1882, Kavala - ö. 14 Kasım 1960), Türk siyasetçi ve ticaret adamı

İdadi mezunudur. Kavala İttihat ve Terakki Cemiyeti Üyeliği, Amele Cemiyeti Başkanlığı, Kavala Belediye Başkanlığı, İstanbul Ticaret Birliği Kuruculuğu ve Başkanlığı, İstanbul Müdafaa-yı Hukuk Heyeti Üyeliği, İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Karma Mübadele Komisyonu Üyeliği, İstanbul Belediye Meclisi Azalığı, TBMM III. Dönem İstanbul Milletvekilliği yapmıştır. Evli ve üç çocuk babasıdır.[1]

1882 yılında Kavala'nın Cerepyan köyünde doğdu. Babası İbrahim Bey ve annesi Naziye Hanım olan Hüseyin Kavalalı,[1] Zihne'nin en iyi tütün yetiştiricilerinden olan Dedesi Hacı Şakir Ağa'nın 1897 senesinde kurduğu aile şirketine dahil olarak bu tarihten itibaren fiilen tütün ticaretine başladı.

Eşi Edibe Hanım'la 1902 yılında evlenen Kavalalı'nın Meliha Turalı, Bedaat Banguoğlu ve Nakime Çullu isimli 3 kızı dünyaya geldi.

Kavalalı, dedesinin vefatı üzerine, “İbrahim Paşa ve Oğulları” namı ile faaliyetini Balkan Harbi'ne kadar devam ettirdi. Daha sonra firmayı İstanbul'a nakletti; bilahare İbrahim Paşa'nın vefatı ile, “İbrahim Paşa Oğulları” unvanı altında faaliyetini devam ettirdi. Hüseyin Kavalalı başta yaprak tütünü ticareti yapmakla beraber Dresden'de ve İskenderiye'de birer tütün fabrikası açtı. 1934 yılında “Yerli Mahsulleri Türk Limited Şirketi” firmasını tesis eden ve daha sonra bu unvanı “Yerli Ürünler Türk Anonim Şirketi” olarak değiştirerek faaliyetine devam eden Hüseyin Kavalalı, tütüncülük mesleğinde kazançtan ziyade iyi tütün yetiştirmeğe, iyi imalat yapmaya, özetle daima iyiye bağlı kalmaya özen gösterdi.

Hüseyin Kavalalı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 3. dönem CHP İstanbul Milletvekilliği yaptı. 6 yıl boyunca İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı yapan Kavalalı, ayrıca Tüccar Birliği Başkanlığı, Ege Tütüncüler Derneği ve diğer teşekküller başkanlığı ve üyelikleri, Mübadele Komisyonu'nda Türk Delegesi, Mübadiller Cemiyeti Başkanlığı, Gayri Mübadiller Cemiyeti Başkanlığı, Kızılay Cemiyeti Üyeliği, Millî Müdafaa Grubu Merkez Heyeti Üyeliği, Müdafai Hukuk Cemiyeti İstanbul Vilayet Heyeti Üyeliği, Makedonya Komitesi Başkanlığı gibi mesleki ve sosyal hizmetlerde de bulundu.

1960 yılı Kasım ayında İzmir'de ölen Kavalalı'nın, "İnhisarlara Cevap" kitabı ve bu konuda çeşitli makale ve incelemeleri bulunmaktadır.

  1. ^ a b c "TBMM Albümü 1. Cilt (1920-1950)" (PDF). TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü. 6 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Eylül 2022.