Gömleksiz, Tokat

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gömleksiz, Tokat iline bağlı bir köy idi.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı (93 Harbi) sırasında Kars-Sarıkamış yöresinden göç eden gruplardan bir bölümü, Çamlıbel ile Artova arasındaki dağlık alana yerleşmişlerdir (Selük, Sivri, Gömleksiz, Balıbeyi). Bunlara "93 Muhaciri" de denir. Gömleksiz de bu köylerden biri olup, köye aslında şimdiki Kervansaray köyü civarlarından yer gösterilmesine rağmen, inanç ve siyasi nedenlerden dolayı, şimdiki Güzelce Barajı'na yaklaşık 4 km mesafede güneydoğu yönündeki dağlık alana yerleşmişlerdir. 1992 yılında bütün mülkleri Güzelce köyü tarafından satın alınarak ortadan kalkmıştır. Köyün son muhtarı Aslan Durmuş'tur. Şu an Güzelce köyü tarafından yayla olarak kullanılmaktadır. Köyden göç edenlerin büyük kısmı İstanbul ve İzmir'de bir kısmı da Tokat'ta ikamet etmektedirler.

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyde Güllüevi adında bir tekke hala bulunmaktadır. Köylüler buraya adak adayıp kurban kesmekteydiler. Köyde Alevi-Kızılbaş nüfusu bulunmaktaydı. Ayrıca Köroğlu'nun bu yörede de yaşadığı belirtilmektedir.[kaynak belirtilmeli] Köroğlu kayaları burada bulunmaktadır.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Tokat merkeze yaklaşık 45 km, çevre köyler Güzelce (Fineze), Günçalı (Dinar), Aydoğdu'dur. Güzelce barajı üstünden yapılan yoldan eski yola bağlantı mevcuttur. Köye stabilize yoldan araçlarla ulaşım mümkündür.