Guy Braibant

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Guy Braibant (d. 5 Eylül 1927, 16. arrondissement (Paris) - 25 Mayıs 2008, 13. arrondissement (Paris)) Fransız hukukçu.

Eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü'nü ve Ulusal İdare Okulu'nu bitirmiştir.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Danıştay'a denetçi olarak girmiş, dokümantasyon merkezinde görev almış, 1958-1974 yılları arasında Danıştay davalar dairesi nezdinde bakanlar kurulu komiseri olmuştur.

II. Dünya Savaşı'nın sonundan itibaren 1984'e dek Fransız Komünist Partisi'nin (PCF) üyesi olmuştur. PCF'in dönüşümünden yana olup, 1975'te "Özgürlükler Deklarasyonu Projesi"nin yazımına katılmıştır.

Komünistlerin hükûmete girmeyi reddetmesi üzerine 1984'te partiden ayrılmıştır. 1985-1992 yılları arasında Danıştay Raporlar ve Çalışmalar Dairesi Başkanı olmuş ardından onursal daire başkanı olmuştur.

Paris II Panthéon-Assas Üniversitesi, Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü ve Ulusal İdare Okulu'nda profesör olarak ders vermiştir.

1989-2005 yılları arasında Yüksek Kanunlaştırma Komisyonu başkan yardımcısı

1996'da başbakan Alain Juppé'nin isteğiyle Fransız kamu arşivleri üzerine rapor hazırlamıştır.

Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi'ni hazırlayan Konvansiyon'da Fransız Devleti'ni temsilen yer almış ve bu konvansiyonun yönetiminde bulunmuştur.

Marceau Long, Prosper Weil, Pierre Delvolvé, Bruno Genevois ile beraber Grands Arrêts de la jurisprudence administrative (İdari İçtihatların Dönüm Noktaları) adlı eserin yazarları arasında yer almıştır.