Gunki Monogatari

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gunki Monogatari ya da Savaş Masalları; savaşlara, çatışmalara ve özellikle 1156 ve 1568 arasında yer alan iç savaşlara odaklı, Kamakura ve Muromachi dönemlerinde yazılmış Japon edebiyatı türüdür. Bu tür Hougen Monogatari ve Heiji Monogatari'yi de içerir ama en çok bilineni Heike Monogatari'dir.

Yazarı[değiştir | kaynağı değiştir]

Genji Monogatari gibi Heian kopyalarının aksine, Orta Çağ savaş masallarının çoğunun bilinmeyen yazarları vardır ve genellikle birçok insan tarafından yazılır. Bu yazarlar masalı baştan sona kadar yazmamış olup öyküler değişik insanlar tarafından düzenlenmiş ya da birçok kez yeniden yazılmıştır.

Aktarılması[değiştir | kaynağı değiştir]

Gunki Monogatari'nin iki iletilme şekli vardır. Bunlardan biri yomimonolar (yazılı metinler) yoluyla, diğeri de "biwa houshi" diye bilinen kör papazların ezberlerinden okumaları yoluyladır. Sözel olanların ayin içeriği de vardı, çünkü bunların topluma yeni bir düzen verdiği ve savaşta ölen savaşçıların kızgın ruhlarını sakinleştirdiği düşünülüyordu. Bu metinler yol kenarı eğlenceleri olarak da işlev görüyordu.

Tarih boyunca, lavtayla yapılan ezberden okumalarla savaşçı masalları büyük bir başarıya ulaşmıştır.