Growing Up Coy

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Growing Up Coy
YönetmenEric Juhola
Yapımcı
  • Eric Juhola
  • Jeremy Stulberg
  • Randy Stulberg
MüzikChristopher Libertino
StüdyoStill Point Pictures
Çıkış tarih(ler)i16 Haziran 2016 (2016-06-16) (USA)
Süre83 dakika[1]
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce

Growing Up Coy, Eric Juhola tarafından yönetilen ve Still Point Pictures tarafından yapılan belgeseldir.[2] Film, Colorado Sivil Haklar Bölümü'nün, Colorado, Fountain'daki ilkokulundaki kızların tuvaletini kullanması için 6 yaşındaki Coy Mathis'in lehine karar verdiği bir 2013 vakasını belgeliyor. Dava, takip eden yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'nde bir banyo faturası dalgası çıkarmasıyla tanındı.[3] Film 2016 yılında İnsan Hakları İzleme Film Festivali'nde[1] prömiyerini yaptı ve Raindance Film Festivali[4] ve BendFilm Festivali'nde "En İyi Belgesel" ödüllerini kazandı.[5] Sheffield Doc/Fest'in MeetMarket'in 2014 baskısında tanıtıldı. Ocak 2017'de film dünya çapında Netflix'te yayınlandı.[6]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, Colorado'da Jeremy ve Kathryn Mathis ile beş çocuklarını yıllarca izliyor. 6 yaşındaki Coy Mathis, transseksüel bir kız çocuğu olan ve anaokulunda transseksüel olarak ortaya çıkan bir çocuk, kızların banyosunu birinci sınıfa kadar özgürce kullanabiliyordu ve okul müdürü velilere ilerlediklerini bildirdi, Coy sadece erkeklerin tuvaletini veya hemşirenin banyosunu kullanabilecekti. Jeremy ve Kathryn, uymak yerine çocuklarını okuldan aldılar ve Colorado Sivil Haklar Bölümü'ne şikayette bulunmak için Transseksüel Hukuk Savunma ve Eğitim Fonu ile çalıştı.

Bir karar beklerken, Mathises davasıyla halka açıldı ve Katie'de (talk show) kayda değer bir görünüm ve Rolling Stone'da bir yayılma da dahil olmak üzere uluslararası bir medya ateş fırtınasında konuyu mıknatıs haline getirdi. Film, medya baskısının Jeremy ve Kathryn'in evliliğini nasıl zorladığını ve sonunda onların ayrılmasına yol açtığını göstermeye devam ediyor. Sonunda, eyaletteki trans bireylerin kendi cinsiyet kimlikleriyle eşleşen tesisleri kullanmalarına olanak tanıyan bir karar lehlerine geldi.

Karar, Amerika Birleşik Devletleri'nde türünün ilk örneğiydi ve ülke çapında dalgalanma etkisi yarattı. Karardan kısa bir süre sonra Kaliforniya, transseksüel öğrencilerin kendilerini tanımladıkları banyoları ve spor takımlarını seçmelerine izin veren kendi yasasını çıkardı. Obama Yönetimi ayrıca, ayrımcılık yapmamanın temeli olarak Başlık IX'u kullanarak transseksüel öğrencileri koruyan yönergeler yayımladı. Birçok eyalet kurallara direndi ve çoğu trans öğrencileri doğum belgeleriyle eşleşen banyoyu kullanmaya zorlayacak sözde banyo faturaları önerdi. Şimdiye kadar, Kuzey Karolina'da HB2 adında bir banyo tasarısı yasalaştı.

Tepki[değiştir | kaynağı değiştir]

Film önemli yayınlarda yer aldı ve tartışmalı bir konu etrafındaki güncelliği ve hassasiyeti nedeniyle övgü aldı. The New York Times'tan Cara Buckley, başta transseksüel meseleler olmak üzere, filmin daha zamanlı olamayacağını yazdı.[7] The Guardian'dan Nigel Smith, filmin acil olarak izlendiğini ve basit bir savunuculuk filminden daha fazlası olduğunu yazdı.[8] NonFics Daniel Walber filmi günümüzün önemli yasal savaşlarda üstlenmesi edenlere ne gerçek bir sorgulama olduğunu yazdı. Juhola ve Stulberg, seyirciden, sivil haklar kahramanlarımızdan, özellikle de savaştan sonra büyük şehre uçamayanlardan ne beklediğimizi oldukça ciddiye almalarını istiyor. Mesajları basit veya açık değil, düşünceli ve takdire şayan bir şekilde dürüst.[9]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Growing Up Coy". ff.hrw.org. Human Rights Watch Film Festival. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2017. 
  2. ^ "Still Point Pictures Website". StillpointPictures.com. Still Point Pictures. 4 Nisan 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2017. 
  3. ^ "New Documentary Highlights Landmark Transgender Bathroom Fight". The Takeaway. WNYC. 13 Ocak 2017. 27 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2017. 
  4. ^ "AWARD WINNERS – RAINDANCE FILM FESTIVAL 2016". RaindanceFestival.org. Raindance Film Festival. 4 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2017. 
  5. ^ "2016 Award Winners". BendFilm.org. BendFilm Festival. 10 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2017. 
  6. ^ Busch (15 Aralık 2016). "Netflix To Stream Growing Up Coy, Documentary About 6-Year-Old Who Began National Transgender Bathroom Debate". Deadline Hollywood. 9 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2017. 
  7. ^ Buckley (6 Haziran 2016). "'Growing Up Coy' Explores the Fallout After a Family Fought for Its Transgender Child". New York Times. 15 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2017. 
  8. ^ Smith (15 Haziran 2016). "Growing Up Coy review: candid chronicle of fight for transgender rights". The Guardian. 26 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2017. 
  9. ^ "Human Rights Watch: 'Growing Up Coy,' and How to Transcend 'Issue'". NonFics.com. NonFics. 26 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]