İçeriğe atla

Greyfriars Bobby

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Greyfriars Bobby
Bobby'nin Edinburgh'daki heykeli
Doğum4 Mayıs 1855
Edinburgh İskoçya
Ölüm14 Ocak 1872
Edinburgh İskoçya
Defin yeriGreyfriars Kirkyard
Tanınma nedeniSahibi John Gray'e sevgi ve sadakati
ÖdüllerEdinburgh şehrinin anahtarı
Resmî sitewww.greyfriarsbobby.co.uk/home.html

Greyfriars Bobby (d. 4 Mayıs 1855 Edinburgh İskoçya - ö. 14 Ocak 1872 Edinburgh İskoçya), Skye Teriyer cinsi köpek. Ölen sahibi John Gray'i, iki yaşından 16 yaşında kendi ölümüne kadar mezarı başında beklemesiyle ünlenmiştir. Karşılıksız sevgi ve sonsuz sadakatiyle Edinburgh şehrinin simgesi haline gelmiştir.[1] Ölümünün ertesi yılında, Burdett-Coutts Baronesi Angela Burdett-Coutts IV. George köprüsünün güney çıkışına, Bobby'nin anısını yaşatmak için bir heykel ve çeşme yaptırdı.

Sahibi John Gray

[değiştir | kaynağı değiştir]
İskoçya Ulusal Müzesi koleksiyonundan Greyfriars Bobby fotoğrafı. (1865)

John Gray, 14 Mayıs 1814 tarihinde İskoçya'nın Forfar kentinde doğdu.

Önce babası gibi bahçıvan olan Gray, kötü hava koşulları nedeniyle işsiz kalınca, eşi ve oğluyla birlikte Edinburgh'a geldi ve polis teşkilatına katıldı. Kendisine koruma köpeği olarak Bobby verildi.[1] Kasım 1857 içinde tüberküloza yakalanan Gray, günden güne kötüleşti. Yataktan kalkamadığı son günlerinde Bobby Gray'in ayaklarının dibinde yatıyordu.[2]

Sahibinin ölümü ve sonrası

[değiştir | kaynağı değiştir]
Greyfriars Bobby heykelinin farklı bir görünüşü.

8 Şubat 1858 tarihinde ölen John Gray, Edinburgh'daki Greyfriars Kirk kilsesinin Greyfriars Kirkyard mezarlığına defnedildi. Bobby, kendi ölümüne kadar, 14 yıl boyunca sahibinin mezarını korumayı kendine görev edinmiş göründü. Bobby'nin bu davranışı, Edinburgh halkı tarafından karşılıksız sevginin ve mutlak sadakatin simgesi olarak kabul edilmesine yol açtı.

Bobby 1872 yılında ölünce, John Gray ile aynı mezarlığa defnedilmese de, hemen mezarlığın bahçesinin içine, sahibinin mezarından pek uzak olmayan bir yere defnedildi.

2011 yılında, Bobby adlı koruma köpeğinin sahibiyetinin John Gray'e ait olmadığı ve aslında mezarı bekleyenin bir sokak köpeği olduğu, dolayısıyla efsaneyi iki ayrı köpeğin oluşturduğu iddia edildi.[3][4][5][6]

Anısının yaşatılması

[değiştir | kaynağı değiştir]
Bobby'nin ziyaretçileri için yerleştirilen karşılama plaketi.
Greyfriars Kirkyard bahçesindeki Bobby'nin mezar taşı.

Gerçek boyuttaki bir Greyfriars Bobby heykeli, William Brodie tarafından Bobby'nin ölümünden kısa süre sonra Kasım 1873'te tamamlanarak IV. George köprüsünün güney çıkışına, yine Bobby'nin anısını yaşatmak için yapılan çeşmenin üzerine yerleştirildi. Heykel, yerel bir aristokrat olan Burdett-Coutts Baronesi Angela Burdett-Coutts tarafından sipariş edilmişti.[7] Çeşme ve heykelin yeri aynı zamanda Greyfriars Kirkyard mezarlığının ana (güney) girişinin yakınındadır.

1975 yılı civarında Edinburgh'daki birçok çeşme gibi bu çeşmenin de su kaynağı kesildi.

13 Mayıs 1981 tarihinde, the Dog Aid Society of Scotland (İskoçya Köpeklere Yardım Topluluğu) tarafından Bobby'nin mezarına kırmızı granit bir taş dikildi ve açılışını Gloucester Dükü Prens Richard tarafından yaptı. Mezar taşında yazılanlar şöyledir:

Greyfriars Bobby

Died 14 January 1872

Aged 16 years

Let his loyalty and devotion be a lesson to us all.

Özellikle bir arabanın 1984 yılında çeşmeye çarpması üzerine, zorunlu olarak 1985 yılında çeşme ve heykel restore edildi. Restorasyon sonucunda, hem üstten insanların hem alttan hayvanların su içmesini sağlayan düzenleme değiştirildi ve alttan su içilebilen bölüm iptal oldu.[8]

Popüler kültüre etkisi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Edinburgh halkı, şehrin sembollerinden biri haline gelmiş olan Bobby'nin anısını yaşatmakta ve turistik olarak da bu ünden yararlanmaktadır.

Bobby'yi konu alan kitaplar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Bobby'nin hayatını konu alan kitaplar arasında en tanınmış olanı, Eleanor Atkinson tarafından 1912 yılında kaleme alınan Greyfriar's Bobby romanıdır.[9]

Bobby'yi konu alan filmler

[değiştir | kaynağı değiştir]
  • The Illustrated True Story of Greyfriars Bobby - John Mackay.
  • 1949 yapımı Challenge to Lassie filminde Bobby'nin öyküsü yer almış ancak kendisinden söz edilmemiştir. Bobby'nin yerini Lassie karakteri almıştır.
  • Bobby'nin hayatını anlatan filmlerden ilki, Eleanor Atkinson'ın aynı isimli romanından uyarlanan 1961 Walt Disney yapımı Greyfriars Bobby: The True Story of a Dog, gişe başarısı yakalamış bir film olmuştur.
  • Doğrudan Bobby'yi konu alan 2005 yapımı Greyfriars Bobby'nin Maceraları adlı bir film daha çevrilmiştir.
  • İskoçya-Kanada Celtic-Punk grubu Real McKenzies, 2008 yılı yapımı Off the Leash albümünde "The Ballad of Greyfriars Bobby" adlı bir şarkı yazmıştır.
  • Bobby'nin anısına kurulmuş Greyfriars Bobby Walking Theatre adlı gezici bir tiyatro topluluğu da bulunmaktadır.
  1. ^ a b "The Story of Scotland's Most Faithful Dog" 14 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Dogs in the News, 4 Temmuz 2001. 8 Ağustos 2011 tarihinde erişildi.
  2. ^ [1] 14 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., [2] 14 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ve [3] 14 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. John Gray
  3. ^ "A very Victorian hoax! Greyfriars Bobby who kept vigil over his master's grave for 14 years was 'a publicity stunt'", Daily Mail, 3 Ağustos 2011.
  4. ^ Jan Bondeson. Greyfriars Bobby: The Most Faithful Dog in the World, Amberley Publishing, 2011.
  5. ^ "BBC News - Greyfriars Bobby tale is wrong claims Cardiff historian". 25 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2011. 
  6. ^ http://www.undiscoveredscotland.co.uk/usreviews/books/amberleygreyfriars.html 14 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. review of Bondeson on Undiscovered Scotland
  7. ^ Buildings of Scotland; Edinburgh by Colin McWilliam
  8. ^ Edinburgh Council Conservation Grant records.
  9. ^ Greyfriars Bobby 24 Eylül 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Eleanor Atkinson, Project Gutenberg.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmî site