Goyō Hashiguchi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Goyō Hashiguchi
橋口 五葉
Black-and-white photo of a Japanese man with a mustache and short hair

Goyō Hashiguchi (橋口 五葉 Hashiguchi Goyō, 21 Aralık 1880 - 24 Şubat 1921) Japonya'da bir sanatçı. Ukiyo-e'nin yeniden canlandırması olan shin-hanga ("yeni baskılar") hareketinin ön saflarında yer alan sanatçı, bu türün başyapıtları olarak kabul edilen on dört gravür baskı tasarlamıştır.

Hayatının ilk dönemleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hashiguchi Kiyoshi Kagoshima Eyaleti'nde doğdu. Babası Hashiguchi Kanemizu bir samuray ve Shijō tarzında amatör bir ressamdı. Babası 1899'da Kiyoshi on yaşındayken Kano tarzında resim yapan bir öğretmen tuttu. Kiyoshi, 1905 yılında sınıfının en iyisi olarak mezun olduğu Tokyo Güzel Sanatlar Okulu'na devam ederken Goyō adını aldı. Goyō adı, babasının bahçesindeki beş iğneli çam ağacına olan düşkünlüğü nedeniyle seçilmiştir.

Amatörlük dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk eseri 1905 yılında Natsume Sōseki'nin Ben Bir Kediyim adlı romanının mizanpajını ve illüstrasyonlarını tasarlamak oldu. Bu, Futabatei Shimei, Uchida Roan, Morita Sōhei, Jun'ichirō Tanizaki, Nagai Kafū ve Kyōka Izumi'nin diğer kitaplarının tasarımlarını yaptı.

1907'de Goyō, ilk Bunten sergisinde bir ukiyo-e yağlıboya tablosuyla takdir kazandı, ancak sonraki sergilerde yağlıboya tablolarının halk tarafından coşkuyla karşılanmaması onu hayal kırıklığına uğrattı. 1911'de Mitsukoshi mağazası için tasarladığı bir ukiyo-e poster ile ilgi görmeye başladı. Goyō ciddi bir ukiyo-e öğrencisi oldu ve kitaplar, orijinal eserler ve reprodüksiyonlar üzerinde çalıştı. Özellikle büyük klasik ukiyo-e sanatçılarıyla ilgilendi ve Utamaro, Hiroshige ve Harunobu hakkında çeşitli makaleler yazdı. 1914'ten itibaren, zayıf ve beriberi hastalığından muzdaripken, Art News (Bijutsu-shinpō) ve Ukiyo-e dergisine çeşitli ukiyo-e çalışmaları üzerine makaleler yazdı.

Profesyonellik dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

1915 yılında, shin-hanga yayıncısı Shōzaburō Watanabe'nin teşvikiyle, zanaatkârların Watanabe'nin yönetiminde üretmesi için bir baskı tasarladı. Goyō "Bathing "i (Yuami) tasarladı, Watanabe işbirliğine devam etmek istedi ancak Goyō'nun başka planları vardı. Bunun yerine, 1916-17 yıllarında "Japon Renkli Baskıları" (Yamato nishiki-e) adlı 12 cilt için reprodüksiyon süpervizörü olarak çalıştı ve bu süreçte zanaatkar oymacıların ve matbaacıların işlevlerine iyice aşina oldu. Aynı zamanda canlı modellerden çizimler yapıyordu. 1918'den ölümüne kadar kendi eserlerinin oyulmasını, basılmasını ve yayınlanmasını bizzat denetledi ve dördü manzara, biri ördekleri tasvir eden doğa baskısı ve sekizi kadın baskısı olmak üzere on üç baskı daha üretti. "Banyo" da dahil olmak üzere toplam üretimi on dört baskıdır. (Ölümünden sonra tasarımlarından birkaçı daha varisleri tarafından baskıya dönüştürüldü)

Ölüm[değiştir | kaynağı değiştir]

1920'nin sonlarında Hashiguchi'nin gizli sağlık sorunları menenjite dönüştü. Son baskısı Hot Spring Hotel'i ölüm döşeğindeyken denetledi, ancak bizzat bitiremedi. Şubat 1921'de 41 yaşında öldü.

Goyō, ağabeyi ve yeğeninin yedi baskı daha ürettiği birkaç eskiz bıraktı. Goyō Hashiguchi baskıları son derece yüksek kalitededir ve yayınlandıktan sonra yüksek fiyatlarına rağmen iyi satılmıştır. Watanabe ile birlikte yayınladığı ilk baskısı dışında, baskıları sadece iki yıllık bir süre zarfında üretilmiştir.

On dört baskının blokları ve baskıların çoğu 1923'teki Büyük Kantō depreminde yok olmuştur. Ancak, Goyō baskıları şu anda piyasada bulunmaktadır. Baskıların çoğunun yan kenarında, orijinal baskılarda bulunmayan küçük bir mühür bulunmaktadır. Goyō'nun ölümünden yıllar sonra, kardeşi Goyō'nun kalan tasarımlarını on baskı için daha temel olarak kullandı. Bunlar önceki baskılarla aynı standartlarda ve sınırlı sayıda basıldı. Baskılar Goyō'nun yeğeni Hashiguchi Yasuo tarafından denetlendi. Bugün, Goyō'nun eserleri tüm shin-hanga baskıları arasında en çok değer verilenler arasındadır.

Baskı 髪梳ける女 1984 yılında Macintosh aracılığıyla geniş bir kitleye tanıtıldı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Merritt, Helen ve Nanako Yamada. (1995). Modern Japon Tahta Baskıları Kılavuzu, 1900-1975. Honolulu: Hawaii Üniversitesi Yayınları.9780824817329 ;9780824812867 ; OCLC247995392
  • Helen Merritt, "Modern Japon Tahta Baskıları - İlk yıllar", University of Hawaii Press tarafından yayınlandı, Honolulu, 1990,0-8248-1200-X .

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Hashiguchi Goyō ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur