Glostrup

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Glostrup Rådhus - Glostrup, Kopenhag'daki belediye binalarından biri.

Glostrup, Kopenhag'ın Hovedstaden Bölgesi'nde bir Danimarka kasabasıdır. 2015 yılı itibarıyla tahmini nüfusu 22.357'dur.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Glostrup köyü 1000 ile 1197 yılları arasında kurulmuş ve adını kurucusu Glob'dan almıştır. Köyden ilk olarak 1186 ve 1197 yılları arasında Glostorp olarak bahsedilir, ancak Glostrup kilisesi 1150 civarında kurulmuştur, bu da bölgede bu noktada iyi kurulmuş bir topluluğun bulunduğunu gösterir. Özel mülkiyete ait arazilerin çoğu birkaç yüzyıl boyunca Roskilde Katedrali'nin altına girdi, ancak 1536'daki reformdan sonra Kraliyet tarafından el konuldu.

Konutlaşma[değiştir | kaynağı değiştir]

Glostrup Konut Derneği, 1943 yılında Danimarka başkentinin genişlemesinin bir parçası olarak ve genel olarak artan konut talebine cevap olarak kuruldu. Artan nüfus, merkezi şehirdeki zaten sefil yaşam koşullarıyla birleştiğinde, konut birimlerinin sayısını artırmaya yönelik bir dizi ulusal plana yol açtı. Glostrup Konut Derneği'nin destekçileri, ağırlıklı olarak Sosyal Demokratlar, genişleme planlarının yerel kontrolünün sürdürülmesi gereğini vurgularken, muhalifler belediyede toplu konut inşasını eleştirdiler. Derneğin en büyük projesi Glostrup Hastanesi inşaatı ile ilgili 1.200 konutun inşası oldu.

Önemli Kişiler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Svend Olling (1967 doğumlu), diplomat, 2016 yılından bu yana Türkiye ve Azerbaycan'da Danimarka Büyükelçisi
  • Margrethe Vestager (1968 doğumlu), politikacı, 2014 yılından bu yana Rekabetten Sorumlu Avrupa Komiseri
  • Anita Madsen (1995 doğumlu), patenci