GloMoSim

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Global Mobile Information System Simulator (GloMoSim - Global Mobil Bilgi Sistemi Simülatörü), kablosuz ve kablolu ağ sistemlerini simüle eden bir ağ protokolü simülasyonu yazılımıdır.

GloMoSim Simülatör Projeleri, UCLA paralel hesaplama laboratuvarında geliştirilen kapsamlı ve kablolu iletişim ağları, mobil Adhoc ağı için küresel mobil bilgi sistemi simülatörü ve uydu ağı simülasyon ortamını kapsar. GloMoSim, karmaşık sistemler için paralel bir simülasyon ortamı tarafından sağlanan paralel bir ayrık olay simülasyonu olarak, son dönem projeleri için geliştirilen C tabanlı bir simülasyon dili olarak kullanılmaktadır.

GloMoSim simülatörün, çoklu yayın sağlamak için heterojen iletişimle birbirine bağlı binlerce düğümle ve ayrıca Adhoc ağı ve geleneksel internet protokollerini kullanarak çok atlamalı (düğümlü) kablosuz iletişimde uygulanabilir. Eğitim ve araştırma için ücretsiz olan yazılım akademik çalışma ve makalelerde popüler bir simülasyon aracı olarak da yer almaktadır.

GloMoSim, bir paralel programlama dili olan Parsec tarafından sağlanan paralel ayrık olay simülasyonu özelliği kullanılarak tasarlanmıştır.[1] GloMoSim şu anda tamamen kablosuz ağ protokollerini desteklemektedir.

2006 yılında GloMoSim tamamen kablosuz bir ağı simüle edebildi. Gelecekte, yeni sürümler hem kablolu bir ağı hem de hibrit bir ağı simüle edebilecek şekilde planlandı. Çoğu ağ sistemi, OSI standardının yedi katmanlı mimarisine benzeyen katman tabanlı bir yaklaşım kullanılarak oluşturulmuştur.

Farklı simülatör katmanları arasında standart API'ler kullanılır. Bu, farklı geliştiriciler tarafından farklı katmanlarda geliştirilen modellerin hızlı ve kolay entegrasyonuna olanak sağlayacaktır. Protokol simülasyonunu derlemek için Parsec derleyicisini kullanır.

GloMoSim, herhangi bir altyapı olmadan kablosuz bir mobil düğümün geçici bir kendi kendine organize ağı olan MANET'i destekler, ayrıca geleneksel ağlarda mevcut olan desteği de sunar.

Parsec[değiştir | kaynağı değiştir]

GloMoSim kütüphanesi, Maisie simülatöründen türetilmiş bir simülasyon ortamı olan PARSEC'de yazılmıştır. Ayrıca, yazılım araştırmalar için ayrık olay simülasyonuna mesaj tabanlı bir yaklaşım olan PARSEC'i benimsemektedir. Parsec, Parallel Computing tarafından UCLA'daki Laboratuvar tarafından ayrık olay simülasyon modellerinin sıralı ve paralel yürütülmesi için geliştirilen C tabanlı bir simülasyon dilidir.

PARSEC programlarının görsel tasarımını desteklemek veya GloMoSim simülatör projelerinde önceden tanımlanmış bileşen kütüphanesi ile bir simülasyon modelini yapılandırmak için PAVE adlı bir görsel programlama ortamı geliştirilmiştir. Fiziksel süreci varlıklar olarak adlandırılan simülasyon nesneleri ile modellemekte ve ayrıca olayı ilgili varlıklar arasında zaman damgalı mesaj iletimi ile temsil edilmektedir.

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

GloMoSim artık aktif geliştirme aşamasında değildir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Parsec". 1 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2009. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Konuyla ilgili okumalar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kriti Jaiswal (11 Kasım 2014). Simulation of MANET using GloMoSim Network Simulator (İngilizce). LAP LAMBERT Academic Publishing. ISBN 9783659623387. 
  • X. Zeng; R. Bagrodia & M. Gerla (29 Mayıs 1998). "GloMoSim: a library for parallel simulation of large-scale wireless networks". Proceedings. Twelfth Workshop on Parallel and Distributed Simulation PADS '98 (Cat. No.98TB100233). Banff, AB, Kanada: IEEE. doi:10.1109/PADS.1998.685281. 
  • L. Bajaj, M. Takai, R. Ahuja, K. Tang, R. Bagrodia & M. Gerla (2002). "GloMoSim: A Scalable Network Simulation Environment" (PDF). 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]