Gize Platosu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kuzeyden güneye: Gize şehrinin bazı kısımları, Gize Nekropolü ve Gize platosunun bir kısmı

Gize Platosu; Kahire, Mısır'ın eteklerinde yer alan ve Gize'de bulunan bir platodur. Keops, Kefren ve Mikerinos büyük piramitlerini, Büyük Sfenks ile çeşitli mezarlıkları ve bir işçi köyü ile bir sanayi kompleksinden Dördüncü Hanedan Gize Nekropolü'nü içermektedir.

Plato, deniz seviyesinden yaklaşık 60 metre yüksekliktedir.[1]

Piramitler ve Sfenks[değiştir | kaynağı değiştir]

Gize piramitleri

Gize piramit kompleksi (مجمع أهرامات الجيزة), Gize'deki Gize Platosu'nda yer alan Büyük Gize Piramidi, Kefren Piramidi ve Mikerinos Piramidi ile ilişkili piramit kompleksleri ve Büyük Gize Sfenksi'ni içeren sitedir. Hepsi Eski Mısır Krallığı'nın Dördüncü Hanedanlığı döneminde, MÖ 2600 ile 2500 arasında inşa edildi. Site ayrıca birkaç mezarlık ve bir işçi köyünün kalıntılarını da içeriyor. Sfenks, Mısır'daki bilinen en eski anıtsal heykel ve dünyanın en tanınmış heykellerinden biridir. Arkeolojik kanıtlar, eski Mısırlılar tarafından Eski Krallık'ın Kefren hükümdarlığı sırasında (yaklaşık MÖ  2558–2532) yapıldığını gösteriyor.

Modern tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

1955 yılında uzaktan görülen plato

Modern Gize'ye iki ana yoldan ulaşılmaktadır.[2] Kuzeyden gelen yol Keops'un piramidine çıkarken diğeri doğudan Sfenks'in ön avlusuna yakındır. Bu yollar, Nil Nehri'ni doğu yakasından geçer ve batıya doğru olan geçidi takip eder.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Elevation of Giza Plateau, Al Haram, Giza Governorate, Egypt". elevation.maplogs.com. 27 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Firestone, Matthew (2010). Egypt. The Lonely Planet. ISBN 9781742203324. Erişim tarihi: 1 Kasım 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]