Gerze Enerji Santrali

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gerze Enerji Santrali, Sinop ilinin Gerze ilçesindeki Yaykıl köyü civarında kurulması planlanan enerji santralidir.

Santralin elektrik enerjisi üretimi amacıyla 1.200 MW (2x600MW) kurulu gücünde ve yıllık net elektrik üretimi yaklaşık olarak 8,7 milyar kilovat-saat (Türkiye 2012 elektrik ihtiyacının yaklaşık %4’ü) olacak şekilde, 2 milyar USD yatırım bedeli ile gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.[1] Buna karşı termik santralin kurulması için gereken ÇED raporunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kabul etmemiştir. Bu nedenle Anadolu Grup'u Gerze'deki bilgilendirme bürosunu 30.09.2013 tarihi itibarıyla kapatmıştır.

Proje Bilgileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Gerze Enerji Santrali’nde yakıt olarak, dünyanın farklı ülkelerinden temin edilecek olan yüksek kalorili, düşük kükürt, kül ve nem oranına sahip taşkömürü kullanılacaktır. Gerze Enerji Santrali’nin inşaat faaliyetleri 4 yıl sürecek olup, santral 35 yıl boyunca Türkiye’nin elektrik ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlayacaktır.

Teknoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Gerze Enerji Santrali kurulumunda baca gazı arıtmalı pulverize kömür yakma teknolojisi ve süperkritik buhar santrali kurulacağı belirtilmektedir.[1] Avrupa ve Amerika’da 2010 yılından itibaren kurulmakta olan santrallerde kullanılan teknoloji, temiz kömür yakma teknolojisine dayalı süperkritik teknolojidir. Şu anda plan aşamasında ya da inşaat aşamasında olan bu santrallerin kapasitesi yaklaşık olarak Avrupa’da 33.000 MW, ABD’de ise 26.000 MW’dır.

Süperkritik çevrim ile termik santralin çevrim veriminin artması beklenmektedir. Kritik-altı teknolojiye sahip olan santrallerin veriminin ortalaması %32 iken, yeni teknolojilerle birlikte süperkritik santrallerde verim %44’ün üzerine çıkabilmektedir. Bu da süperkritik santrallerin veriminin eski teknolojiye sahip kritik-altı santrallere oranla %35 daha yüksek verime sahip olduğunu göstermektedir. Verim artışı aynı zamanda daha az kömür yakılmasına neden olacağı için bu şekilde baca gazı emisyonlarının ve atık kül miktarının da bu oranda azalmasını sağlayacaktır.[2]

Gerze Enerji Santrali’nde enerji üretiminin yüksek kalorili, düşük kül içerikli kömür kullanılacaktır. Tesisin azot oksit (NOx), kükürt dioksit (SO2) ve kül için sürekli çalışan baca gazı arıtma üniteleri içermesi planlanmaktadır.

Çevre[değiştir | kaynağı değiştir]

Gerze Enerji Santrali projesi kapsamında planlanan santralin çevre özellikleri aşağıdaki gibi belirtilmiştir;

- Denizden su alma ve deşarj sisteminde (Deşarj bölgesindeki sıcaklık artışına yerel mevzuat yaz mevsiminde +1 °C ve diğer aylarda +2 °C izin verirken) sıcaklık artışı tüm yıl +0,5 °C’nin altında tutulacaktır. - %44 gibi yüksek verimle aynı elektriği üretmek için benzer tesislere göre daha az kömür kullanılacaktır. - Kullanılacak kaliteli kömür yüksek kalorifik değerde, düşük kükürt oranı ve düşük kül oranına sahiptir. - Baca yüksekliği 180 metre olarak tasarlanmıştır. Baca gazı emisyonunda Avrupa Birliği standartlarında azot oksit, kükürt dioksit ve partikül madde giderimi uygulanacaktır. - Oluşacak kül, çimento sektörü başta olmak üzere sanayi tesislerine satılacaktır.[1]

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Santralin kurulum aşamasında 2.500 kişinin, çalıştığı sürece ise 500 kişinin doğrudan iş imkânı elde etmesi öngörülmektedir. Şirket merkezi Gerze’de olacak ve santral çalıştığı sürece bölgeye vergi katkısı yapacaktır.

Sosyal Sorumluluk[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilgi Paylaşım Merkezi (BPM); Türkiye’de özel sektör tarafından gerçekleştirilen bir termik santral projesinde ilk defa Gerze Enerji Santrali’nin kurulacağı yer olan Gerze ilçesinde, çevre köylerde ve Sinop merkezde yaşayan yerel halka proje hakkında bilgi vermek ve onların görüşlerini alabilmek amacıyla kurulmuştur. Eylül 2009’dan bu yana yaklaşık 2.000 kişinin soruları cevaplanmıştır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d "Gerze Enerji Santrali". 17 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2013.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Gerze Enerji Santrali Web Sitesi" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ Selçuk, Prof. Dr. Nevin. "Temiz Kömür Yakma Teknolojileri ve Süperkritik Buhar Santralleri" (PDF). Erişim tarihi: 10 Şubat 2013. [ölü/kırık bağlantı]