Gerhard von Scharnhorst

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gerhard von Scharnhorst portresi

Gerhard Johann David von Scharnhorst (12 Kasım 1755 - 28 Haziran 1813) Hannoverli General ve ilk Prusya Genelkurmay Başkanıdır.

Prusya ordusunda yaptığı reformlar ve Napolyon Savaşları'nda Prusya ordusuna yaptığı liderlik ile tanınmıştır. Scharnhorst, bedensel cezaların kullanımını sınırladı, liyakat ile terfi sistemini getirdi, yabancıların askere alınmasını kaldırdı, yedek ordu teşkilatını başlattı ve askeri yönetimi organize edip basitleştirdi. Almanlar tarafından savaş kahramanı olarak kabul edildi ve birçok yere heykelleri dikildi. Hem Alman İmparatorluğu hem Nazi döneminde ismi dönemin en önemli gemilerine verilmiştir.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hannover yakınlarında çiftçi bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Eğitimde kendisini geliştirmeyi başardı ve askeri okula gitti. 1783'te topçu birliğine tayin oldu. İmparator Napolyon'la ittifak kuran Prusya, Rus İmparatorluğu'na karşı savaş açtı ve bu savaşta Scharnhorst komutan olarak yer aldı. Savaş Rusya'nın galibiyetiyle sonuçlandı. 1813 yılında savaş devam ederken Über die Wirkung des Feuergewehrs (Tüfek ateşi etkisine dair) adlı kitabı yazan Scharnhorst, aynı yıl öldü. Berlin'de defnedildi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]