Georg Christoph Lichtenberg

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Georg Christoph Lichtenberg
DoğumGeorg Christoph Lichtenberg
1 Temmuz 1742(1742-07-01)
Ober-Ramstadt, Almanya
Ölüm24 Şubat 1799 (56 yaşında)
Göttingen
MilliyetAlman
Kariyeri
DalıDoğa bilimleri, astronomi, matematik

Georg Christoph Lichtenberg, (d. 1 Temmuz 1742 Darmstadt - ö. 24 Şubat 1799 Göttingen), Alman doğa bilimleri, astronomi ve matematik profesörü, yazar, eleştirmen.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

17 çocuklu bir ailenin sonuncu çocuğu olarak doğan Christoph Lichtenberg, çocukluğunda yaşadığı bir kaza sonucu kambur kaldı. Papaz olan babasının Darmstadt kenti vaizliğinde görevlendirilmesiyle köyden kente taşındılar. Edebiyat, müzik, matematik, fizik, astronomi gibi ilgi alanlarını 1752 yılında yaşamını yitiren babasından alan Georg, yine 1752'de öğrenim görmeye başladığı lisede edebiyat ve matematik alanında çalışmalar yaptı. Devlet desteğiyle 1763 yılında girdiği Göttingen Üniversitesi'ndeki eğitimini 1767 yılında bitirdi. 1770 yılında aynı üniverstiede yardımcı profesör olarak görev yapmaya başladı. Hannover başta olmak üzere bazı kentlerin ölçüm çalışmalarını yapmasının yanı sıra, felsefe, doğa, bilim konulu araştırmalarda bulundu, yazılar yazdı. 1774 yılında "Göttingen Bilimler Topluluğu"'na girdi.

1780 yılında ev işlerinde kendisine yardımcılık yapan Maria Dorothea Stechard ile birlikte yaşamaya başladı. Stechard, o dönem 16 yaşlarındaydı. 1782'de Maria'nın ölümünün ardından iki yıl sonra yine yardımcılığını yapan Margarethe Kellner'den iki çocuğu oldu. Aldığı olumsuz tepkilere karşın, saray danışmanlığına getirildiği 1788 yılından üç yıl sonra yaşadığı ağır bir rahatsızlık sonucu, çocuklarını ve çocuklarının annesini zor durumda bırakmamak için Kellner ile evlendi.

Yaşadığı hastalıklardan etkilenerek içe kapanıık bir yaşam sürmeye başlayan Georg Lichtenberg, yakalandığı zatürre hastalığı nedeniyle 1799 yılında yaşamını yitirdi.

Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiltere'ye iki gezi yaptıktan sonra üniversitede profesörlüğe yükseldi. Bu süreçte gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalar sonucunda havadaki elektriği ölçerek kendi adıyla bilinen bir elektrik biçimini keşfetti, paratoner'i geliştirerek hidrojen'in havadan daha hafif olduğunu buldu. Çeşitli kitaplar yazdı.

1777 yılında bir dergi çıkararak 22 yıl ömürlü olan Cep Takvimi adlı bu dergi için birçok yazı yazdı. Fizyonomi ile ilgili çalışmalarda bulunan Lichtenberg, 1793'te, Londra'daki "Royal Society"'ye üye seçildi. 1795 yılında Petersburg bilimler akademisine seçildi. Lichtenberg'in "Aforizmalar" adlı eseri, Türkçede de yayımlandı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]