General Uçtu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
General Uçtu
YazarMehmet Zaman Saçlıoğlu
ÜlkeTürkiye
Konular12 Eylül darbesinde yaralar almış bir aile üzerinden
intikam, vicdan, pişmanlık kavramlarının tartışılması[1]
TürRoman
YayımOcak 2014
Yayımcıİş Bankası Kültür Yayınları
Sayfa258 sayfa
ISBN9786053320999

General Uçtu, 2014 yılında yayımlanan Mehmet Zaman Saçlıoğlu romanı.

Roman, 12 Eylül Darbesi sonrasında ailesi işkence, idam, gözaltında kayıp gibi pek çok trajedi yaşamış Köy enstitülü bir öğretmeni ve aile bireylerini tanıtır; yaşlı öğretmenin darbe ortamında yitirdiği genç oğlunun intikamını almak için darbeci generali kaçırması ve hesaplaşmasını anlatır. Eserde oğlunu yitiren bir babanın sürüklendiği intikam duygusu, vicdan ve pişmanlık konuları ele alınmaktadır.[2]

Yazarı, ilk romanı olan bu eser ile 2014 yılı Yunus Nadi Roman Ödülü'nü kazanmıştır.

Yazar, tiyatrocu Ayhan Kavas’ın sipariş ettiği senaryoyu yazmak için karakterleri oluşturmak üzere bu romanı yazmış; ardından bazı farklılıklarla bir senaryo kaleme almıştır.[3]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Köy enstitüsünde eğitim görmüş idealist bir öğretmen olan Harun Karakoç, Marmaris’te bir hastane yatağında gözlerini açar. Geri dönüşlerle yaşam hikâyesi anlatılan Harun, gençliğinde kendisi gibi idealist bir öğretmen olan Münevver Hanım ile evlenip aile kurmuş; hayatı boyunca tek amacı iyi öğrenci ve evlat yetiştirmek olmuştur. Yıllarca Anadolu’nun köylerinde, kasabalarında çalışan Harun ve ailesinin huzurlu düzeni 1980 yılına geldiklerinde bozulmuş; felsefe, iktisat, tiyatro ve hukuk okuyan çocukları dönemin siyasi kavgaları içine girmiştir.

12 Eylül darbesi gerçekleştiğinde işkence, idam, gözaltında kayıp ve o dönemde yaşanabilecek tüm trajediler bu aileyi bulur. O sırada ailenin büyük kızı nişanlanmış, evlenmek üzeredir. Kuracakları evlerinin alışverişini yaparken bir yanlışlık sonucu nişanlı genç tutuklanır. Yine aynı günlerde iktisat fakültesinde okuyan sol görüşlü büyük oğulları polis tarafından aranmaktadır. Ailenin küçük iki oğlu da sorguya çekilir; biri işkence görür, diğeri Almanya’ya kaçmak zorunda kalır.

Ailenin fertleri, yıllar geçtikten sonra bile yaralarını sarmakta zorlanmaktadır. İdam edilmiş oğlunun görüntüsü Harun’u rahat bırakmaz. Marmaris’e yerleşen diğer çocuklarının yanına gider. Marmaris, 12 Eylül darbesinden sorumlu generalin de yaşadığı yerdir. Harun’un intikam duygusu onu hasta etmiş, Marmaris Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesine yatmasına neden olmuştur.

Tiyatro eğitimi almış oğlu, babasının en azından generalin yüzüne tükürdüğünü sanması ve intikam duygusunun biraz hafiflemesini umarak tiyatrocu arkadaşlarıyla birlikte bir oyun kurgular. Beklenmedik rastlantılar sonucu general gerçekten de intikam duygusunun kurbanı haline gelir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Gamze Akdemir, Yunus Nadi Roman Ödülü sahibi: Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Cumhuriyet Kitap Eki, 23.04.2014". 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2014. 
  2. ^ "Asuman Kafaoğlu-büke, Uçtu Uçtu General Uçtu, Radikal Kitap, 11.04.2014'2". 23 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2014. 
  3. ^ "Füsun Çetinel, Mehmet Zaman Saçlıoğlu Söyleşisi". 22 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2014. 
Ödüller
Önce gelen:
Hayatı Sevme Hastalığı
Yunus Nadi Roman Ödülü
2014
Sonra gelen:
-