Gelincik Çarşısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gelincik Çarşısı (Hallaçlar Çarşısı, Fi Suk-i Gelincik), Bursa'da Kapalıçarşı'nın bir bölümünü oluşturan, 15. yüzyılda inşa edilmiş tarihî yapı.

Bursa'da özgün biçimiyle günümüze gelebilmiş çarşılardandır. Günümüzde ağırlıklı olarak çeyiz malzemeleri, yorgan ve mobilya satışı yapılan çarşıda geçmişte hallaçlar bulunurdu. Evliya Çelebi ise bu çarşıda koku maddelerinin satıldığını yazmıştır.

Konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Hanlar Bölgesi'nde Kapalıçarşı’nın bir bölümünü oluşturan Gelincik Çarşısı, beş kubbeli Sipahi Çarşısının hemen yanındadır ve ona paralel olarak uzanır.[1] Bedesten’in kuzeyindedir.

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kimi kaynaklara göre Çelebi Sultan Mehmet'in padişahlığı sırasında Sadrazam İshak Paşa tarafından yaptırılmıştır.[2] Kimi kayıtlara göre çarşıyı Fatih Sultan Mehmet'in vezirlerinden Dayı Karaca Bey, Mihalıç’taki imaretine gelir sağlayabilmek için yaptırmıştır.[3]

Çarşı, 1618 ve 1645 yıllarında büyük onarımlardan geçmiştir. 1958 Bursa Kapalıçarşı yangınında büyük hasar görmüş, yıkılan kubbeleri 1970’li yıllarda yeniden yapılmıştır.

Çarşıda hallaçların bulunduğu için geçmişte "Hallaçlar Çarşısı" olarak da anılmıştır.[4] Günümüzde handa yorgancı ve diğer mobilyacı esnafları bulunur.

Mimari özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelincik Çarşısı, dört kubbeli bir yapıdır. Orijinal planına göre handa kırk dükkân olması gerekirken, günümüzde yirmi bir dükkân vardır. Duvarları taş ve tuğlayla örülüdür. Çarşının üzeri ise oldukça yüksek dört kubbe ve ve tonozlarla örtülmüş durumdadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Türkiye'de Vakıf Abideler ve Eski Eserler III (Bursa İl Merkezi)" (PDF). Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayınları. 1983. 11 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Aralık 2023. 
  2. ^ "Gelincik Çarşısı". Bursa Alan Başkanlığı sitesi. 10 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2023. 
  3. ^ Alkan, Fikret (2019). "Günümüze Ulaşmayan Bursa Hanlar" (PDF). Uludağ Üniversietsi Yüksek Lisans Enstitüsü yüksek lisans tezi. 11 Aralık 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  4. ^ "Bursa çarşıları". Dergi Bursa. 6 Ekim 2017. 11 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2023.