İçeriğe atla

Gaziantep Panorama 25 Aralık Müzesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
PANORAMA 25 ARALIK GAZİANTEP SAVUNMASI KAHRAMANLIK PANORAMASI VE MÜZESİ
Açılış2020
TürTarih Müzesi
Resmî sitehttps://panorama25aralik.com/tr/

Gaziantep ilinde Türk Kurtuluş Savaşı sırasında İngiliz ve Fransızların işgallerine karşı savunmasının çeşitli materyallerle anlatıldığı bir müzedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından denetlenen belgeli özel müze statüsündedir.[1]

1912 yılına kadar Osmanlı ordusuna hizmet vermiş olan ve Gaziantep Kalesi yakınında yer alan Ayntâb Redif Deposu, Gaziantep Büyükşehir Belediye ve Milli Savunma Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesine devredilmiştir.[2] 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panorama ve Müzesi, 2020 yılında bu yapı içerisinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından açılmıştır.

Bölümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Müze'nin Kent Kimliği Galerisi olarak adlandırılan ilk bölümünde sergilenen neolitik döneme ait kalıntılar, müze binasının inşası sırasında çıkartılmıştır. Bu bölümde Gaziantep ilinin yerleşim tarihine de kısaca değinilmektedir.[3]

Harita Alanı bölümünde, zeminde işgal dönemini anlatan bir harita bulunmaktadır. Harita Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış olan savunmaya dair harita da bu bölümde bulunmaktadır.

Telgraf Galerisi bölümünde, savunmaya dair belgeler yer almaktadır. Bu belgeler Genel Kurmay Başkanlığı Arşiv ve Askeri Tarih Daire Başkanlığı’ndan edinilmiştir.

'Kim kimdir' Galerisi bölümünde, savunmada yer alan asker ve halka ait eşyalar ve savaşa dair teçhizatlar sergilenmektedir.

Yabancı Belgeler bölümünde, işgal ve savunmaya dair yabancı belgeler sergilenmektedir.

Sanat Galerisi bölümünde, savunmanın simgeleri haline gelmiş kişi ve olaylar Ressam Alexander Samsanov tarafından resmedilmiştir.

Milli Mücadele Galerisi bölümünde, sırasıyla tüm cepheler anlatılmıştır. Ayrıca bu alanda TBMM'nin Gaziantep'e 2008 yılında verdiği İstiklal Madalyası da sergilenmektedir.

Dioramalar ve Panorama bölümlerinde Gaziantep savunması 12 metreye 13 metre boyutundaki panorama ve ses efektleriyle anlatılmaktadır. Bu bölümdeki diorama ve panorama yine Ressam Alexander Samsanov tarafından yapılmıştır.[4]

Bu eserlerin yanı sıra Gaziantep Savunmasındaki şehit ve gazilere ait eşyalar da sergilenmektedir.

Gaziantep Panorama 25 Aralık Müzesi'nin açılışına kadar olan tüm aşamalarının anlatıldığı belgesel TRT tarafından hazırlanmıştır ve TRT Avaz kanalında yayınlanmıştır.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Müzeler". Erişim tarihi: 9 Haziran 2024. 
  2. ^ "Gaziantep 25 Aralık Panorama Müzesi Resmi Web Sitesi". 
  3. ^ Ustundag, Unal (1 Ocak 2022). "MİLLÎ KÜLTÜR İNŞASINDA MÜZELERİN ÖNEMİ, 25 ARALIK GAZİANTEP SAVUNMASI KAHRAMANLIK PANORAMASI VE MÜZESİNİN MİLLÎ KÜLTÜRÜMÜZE KATKISI". 100. Yılında Gaziantep Sempozyumu Bildiriler Kitabı. 
  4. ^ "Anadolu Ajansı". Anadolu Ajansı. Erişim tarihi: 6 Haziran 2024. 
  5. ^ "Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Resmi Youtube Sayfası Gaziantep 25 Aralık Panorama Müzesi Belgeseli".