Gaziantep Anadolu Lisesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gaziantep Anadolu Lisesi, Türkiye'nin ilk Anadolu Liselerinden biridir. Eğitime ilk defa 1976-1977[1] Eğitim ve Öğretim yılında 90 öğrenci alarak başlamıştır.

Okul daha önce Gaziantep Koleji olarak eğitim verirken, Türkiye'de Yabancı Dille Eğitim Veren Anadolu Liseleri kurulması kararı ile, okul binası Gaziantepli İş Adamı Cemil Alevli tarafından Milli Eğitim Bakanlığına Anadolu Lisesi olma şartıyla bağışlanmıştır. Halen aynı binada eğitim veren Gaziantep Anadolu Lisesinin ilk öğrencileri arasında Cemil Alevli'nin torunu Aslı Alevli'de yer almıştır.

Gaziantep Anadolu Lisesi geliştirdiği eğitim modeli, deneyimli öğretmenleri ve öğrencileri ile sadece Gaziantep'te değil tüm bölgede örnek olmuştur.

Okul verdiği eğitimin yanı sıra; Basketbol ve voleybol gibi spor branşlarında ve Halk Oyunlarında bir model olmuş, yıllar boyunca bölgede ve Türkiye'de başarı dereceleri ve ödüller almıştır.

İlk dönem mezunlarını 1983 yılında vermiş ve mezunlarının hemen hepsi üniversite sınavını kazanmış, günümüzde önemli görevlerde bulunmuş ve bulunmaktadırlar. Günümüz çağdaş edebiyatının ve Türk Tiyatrosunun en önemli yazar ve yönetmenlerinden Özen Yula, Türkiye'nin en önemli iş kadınlarından ve girişimcilerinden Duygu Erten, tanınmış Medikal Estetik Uzmanlarından Dr Tansel Turan, Avukat Şebnem Ayata, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Birgül Özçırpıcı ve daha çok sayıda önemli doktor, iş insanı, mühendis ve hukukçu okulun ilk mezunlarındandır.

Okul tarihinin en başarılı mezunları olan ilk dönem mezunlarından sonra da okul çok sayıda başarılı insan yetiştirmiştir. Prof. Dr Bülent Karadağ, yazar Ayşen Bayazıt Melik, Spor Adamı Barış Kuyucu ve Teknik Direktör Nurullah Sağlam, İş İnsanı Fikret Kileci, Diş Hekimi Oya Öztan Peker akla gelen ilk isimlerdir.

Okul Mezunları Galmed (Gaziantep Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği ) ve Galist (İstanbul Gaziantep Anadolu Liseliler) gibi derneklerle okul geleneklerini sürdürmekte ve okul mezunları ile öğrencileri arasında destek projeleri yürütmektedirler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Gaziantep Anadolu Lisesi". 23 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi.