Gautier le Chancelier

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gautier le Chancelier (Şansölye Gautier) aynı zamanda Galterius cancellarius olarak da bilinir, Fransız veya Norman haçlısı ve on ikinci yüzyılın yazarıdır.

Antakya Prensliği Şansölyesi olarak görev yapmış ve çoğunlukla Roger de Salerno'nun hükümdarlığı sırasında olmak üzere 1114-1122 yılları arasındaki prensliğin tarihi hakkında Bella Antiochena'yı ("Antakya'nın Savaşları" veya "Antakyalı Savaşları") yazmıştır. Roger'ın İlgazi Bey tarafından mağlup edildiği ve öldürüldüğü 1119'daki Ager Sanguinis Muharebesi'nde kesinlikle oradaydı ve Gautier muhtemelen kısa bir süreliğine Halep'te esaret altına alındı. Onun hakkında daha fazla bir şey bilinmiyor. Recueil des Historiens des Croisades'in başyazısının girişinde de belirtildiği gibi, onun menşe yeri bile belirsizdir. Bazı yazarlar onun Latincesindeki "galliliğine" dayanarak onun Fransız kökenli olduğunu iddia ederken, diğerleri onun Salerno'lu Norman Roger'ın hizbinde yer aldığını ve bir tarih yazdığını öne sürüyor. Metnin kendisi hiçbir ipucu vermemektedir.

Bella Antiochena iki bölüm halinde yazılmıştır; ilki 1119'da Ager Sanguinis'ten önce, ikincisi muhtemelen 1122 civarında veya 1119'dan 1122'ye kadar aşamalar halinde yazılmıştır. Eser 1853'te Jacques Paul Migne'nin Patrologia Latina'sında, 1895'te Recueil des Historiens des Croisades'de ve 1896'da H. Hagenmeyer tarafından yayımlanmıştır. Gautier, 12. yüzyılın sonlarında tarihçi Surlu William tarafından kaynak olarak kullanılmıştır.

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Thomas S. Asbridge 'The Significance and Causes of the Battle of the Field of Blood', Journal of Medieval History, vol. 23.4 (1997), pp. 301–16.
  • Asbridge, T.S. & S.B. Edgington (translators), 1999. Walter the Chancellor's "The Antiochene Wars": A Translation and Commentary, (Ashgate) 1-84014-263-4