Gastrik balon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mide balonu

Gastrik balon, diğer adıyla mide balonu, geçici süreyle mideye yerleştirilen şişirilebilir bir tıbbi cihazdır. Obezite tedavisinde kullanılan cerrahi dışı yöntemlerden biridir. Diyet ve egzersizin işe yaramadığı ve ameliyatın istenmediği veya tavsiye edilmediği durumlarda kilo verdirmesi için pazarlanır.

Tıbbi kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Balon mide içinde bulunabilecek gıda miktarını sınırlar ve böylece erken gelen doygunluk ve tatmin hissi sağlar. Bunun yanında mideden gıda geçişini yavaşlatarak midenin geç boşalmasını ve geç acıkmayı sağlar. Böylelikle kalori alımı azaltılarak kilo kaybı sağlanır. Balon mide içine endoskopi ile yerleştirilir. Balonun kullanım süresi dolduğunda (çeşidine göre 6 veya 12 ay sonra) endoskopi kullanılarak geri çıkarılır. Balonun mide içinde uzun süre durması, doku duvarına zarar vermesi ve balonun aşınması tehlikesi sebebiyle tavsiye edilmez. Balon kullanımı danışmanlık ve nutrisyon desteğiyle veya tavsiye ile tamamlanır.

Balonun yerleştirilmesi geçicidir ve geri çıkarılmasında cerrahi insizyona gerek yoktur. Kilo kaybı amaçlı mide balonu, özofagiyal ve gastrik kanamayı durdurmak için kullanılan Sengstaken-Blakemore balonundan farklıdır.

Sonuçlar

Cihaz vücut-kitle endeksi 27 kg/m2 'den[1] fazla olanlarda ve kilo ilişkili komorbidite durumunda kullanılır. İltihabi bağırsak hastalığı ya da gecikmiş mide boşalması gibi gastrointestinal problemleri olanlarda, hamilelerde, kumadin gibi kan sulandırıcı ilaç kullananlarda uygulanmamalıdır.

2016 yılında yapılan bir meta analiz, mortalite olmaksızın kısa dönemde kilo kaybını gösterdi.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gaur S, Levy S, Mathus-Vliegen L, Chuttani R (2015). "Balancing risk and reward: a critical review of the intragastric balloon for weight loss". Gastrointestinal Endoscopy. 81 (6). ss. 1330-6. doi:10.1016/j.gie.2015.01.054. PMID 25887720. [ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ Saber AA, Shoar S, Almadani MW, Zundel N, Alkuwari MJ, Bashah MM, Rosenthal RJ (2017). "Efficacy of First-Time Intragastric Balloon in Weight Loss: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials". Obesity Surgery. 27 (2). ss. 277-287. doi:10.1007/s11695-016-2296-8. PMID 27465936.