Garvan-Olin Madalyası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Francis P. Garvan–John M. Olin Madalyası
AçıklamaHer yıl "kadın kimyagerler tarafından kimyaya yönelik seçkin bilimsel başarıyı, liderliği ve hizmeti onurlandırmak amacıyla verilir."
SunucuAmerikan Kimya Derneği (ACS)
Tarih1937 (1937)
ÜlkeBirleşik devletler
Kazanç$5,000
Son kazanan2023: Jeanne E. Pemberton
Resmî sitesihttps://www.acs.org/funding/awards/national.html

Francis P. Garvan – John M. Olin Madalyası, kadın kimyagerlerin seçkin bilimsel başarısını, liderliğini ve kimyaya hizmetini onurlandırmayı amaçlayan yıllık bir ödüldür. Ödül, American Chemical Society (ACS) tarafından verilen nakit para ödülü (5.000 ABD Doları) ve bir madalyadan oluşmaktadır.[1] Madalya Margaret Christian Grigor tarafından tasarlanmıştır.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Herhangi bir kişi, bir yıl içinde sadece bir uygun kimyager ismini aday olarak gösterebilir. Adayların kadın ve ABD vatandaşı olması gerekmektedir.

Ödül, Francis Garvan ve Mabel Brady Garvan tarafından ilk defa 1936 yılında kızları onuruna verildi. Başlangıçta, kızlarının anısına yedi yıl süren bir makale yarışmasıydı (Amerikan Kimya Derneği'nin Ödüllü Kompozisyon Yarışması). 1936'daki kuruluşundan 1979'a kadar yalnızca Francis P. Garvan Madalyası Vakfı tarafından finanse edildi. W. R. Grace & Co., 1979'dan 1983'e kadar ödülün ortak sponsorluğunu üstlendi. 1984 yılında Olin Corporation ortak sponsorluğu üstlendi. Mabel Brady Garvan 1967'ye kadar Ödülle ilgilenmeye devam etti.

Garvan-Olin Ödülü, ACS'nin üçüncü en eski ödülüdür ve kadın kimyagerleri onurlandırmak için verilen ilk ödüldür.

Ödülü alanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Francis P. Garvan-John M. Olin Medal". American Chemical Society. 29 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2020. 
  2. ^ Special Collections and University Archives. "Finding Aid for MS 678 Garvan Medalists Survey Collection, 1981-2000". Iowa State University. 7 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]