Galler Prensi Adası (Kanada)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Galler Prensi Adası

Galler Prensi Adası (İngilizce: Prince of Wales Island, Doğu Kanada İnuitçesi: Kinngailaq[1]), Kanada Arktik Adaları'nda yer alan bir adadır. İdarî olarak Nunavut Bölgesi'nin bir parçasıdır. İlk olarak 1851'de William Kennedy ve Joseph René Bellot tarafından John Franklin'in kayıp Arktik seferini ararken keşfedildi. Ada, adını Kraliçe Victoria'nın en büyük oğlu olan ve gelecekte Kral VII. Edward olarak tahta çıkacak olan on yaşındaki Galler Prensi Albert Edward'dan almıştır.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Kraliçe Elizabet Adaları'nın güneyinde yer alan ada, batıda Victoria Adası ile doğuda Somerset arasında yer almaktadır. Ada sahip olduğu 33.339 km² yüzölçümü ile, Kanada'nın en büyük adaları arasında 10. ve dünyanın en büyük adaları arasında 40. sırada yer almaktadır. Ada üzerinde kalıcı bir yerleşim yeri yoktur. Ada üzerinde bitki örtüsü olarak tundra hakimdir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Darren Keith: Inuit Qaujimaningit Nanurnut Inuit Knowledge of Polar Bears 5 Mart 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (PDF; 7,0 MB). Gjoa Haven Hunters’ and Trappers’ Organization and CCI Press, 2005, Appendix 5.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Prince-of-Wales-Insel (englisch, französisch) In: The Canadian Encyclopedia.