Galile dürbünü

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Galile dürbünü, Astronom ve İtalyan fizikçisi olan Galile'nin icat ettiği dürbün uzak ve yakın olmak üzere iki tane mercekten oluşan kırılmalı teleskoptur.

Galile bu dürbünü askeriyede ve denizcilikte kullanılmasının yararlı olacağını düşünmüştür. Bu dürbünün büyütme oranı küçük ve dar bir görüş alanı vardı. Günümüzde bu tür dürbünü tiyatrolarda, maçlarda, at yarışlarını izlemekte kullanılmaktadır. Kolay taşınabilir küçük bir alettir. Dürbünde objektif ve oküler arsındaki uzaklık ayarlanıp oküler yardımıyla görüntü düzleştirip gözün görüş alanına getirir. Bu dürbün Galile teleskopu olarak da bilinir ve 1609'da geliştirmiş ve kendi ismini vermiştir.

Teleskopu kullanarak Galile Ay yüzeyindeki çukur ve tepeleri, Güneşteki lekeleri, Jüpiter'in dört en büyük uydusunu bulmuştur. Basit bir mercek sistemine sahip görüntüyü oluşturan yakınsak mercek ve okülerin önüne ününde bulunan uzak mercekten meydana gelmiştir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ philip W. GOETZ (1875-1889). "Report of the Eighteen Meeting of the British Association for the Advancement of Science". Encylopadia Bbritinnica, 9. s. 243.