Galaktion ve Titsian Tabidze Evi Müzesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Galaktion ve Titsian Tabidze Evi Müzesi (Gürcüce: და ტიციან ტაბიძეების სახლ-მუზეუმი) Gürcistan'a bağlı Vani belediyesindeki Çkvişi kentinde konumlanmış bir müzedir.[1][2] Müze, 1983 yılında açılmıştır.[3] Her iki şair de bu müzede yaşamıştır. Şairlerin akıbeti benzer olmuştur, 1930'larda Josef Stalin'in uyguladığı Büyük Temizlik sırasında öldürülmüşlerdir. Müze, 29 Mayıs 2019 tarihinde, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.[4]

Müze, 3 hektarlık bir arsa üzerinde yer almaktadır. 450 m²'lik kalıcı sergi odası, 30 m²'lik periyodik sergi odası, 30 m²'lik bir depo ve 60 m²'lik bir konferans salonundan oluşmaktadır. 1966 yılında kurulmuştur. Müze, pazartesi hariç her gün 10.00-17.00 saatleri arasında açıktır.

Sergiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Müze, iki sergi binası ve bu şehrin yerlileri olan Galaktion (1892-1959) ve Titsian Tabidze'nin (1895-1937) evlerinden oluşmaktadır. Müze, her iki şairin hatıra eşyaları, Galaktion'un babasının kütüphanesinden alınmış eski basım kitaplar, seramikler, nakış örnekleri ve Gürcü sanatçılarla heykeltıraşların eserlerine ev sahipliği yapmaktadır.

Ayrıca, müzede «Galaktion ve Titsian», «Çar-şairi», «Nisan ayında doğdum», «Galaktion Üzerine Yazılar» ve «Titsian ve Boris Pasternak» temaları üzerine sergiler yapılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]