Gabriel Welter

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Franz Gabriel Welter (16 Mayıs 1890, Metz; 2 Ağustos1954, Atina) Alman klasik arkeologu.

Gabriel Welter, Lorraine'de daha çok Fransız kültürüne ait bir ailede dünyaya geldi. 14 yaşında bir lise öğrencisiyken Roma evlerinde yıldırımdan korunma üzerine bir tez yazdı ve bir yıl sonra Metz çevresindeki Roma yerleşiminin haritasını çıkardı. 18 yaşında Metz yakınlarında bir Roma villasını arkeolojik olarak ortaya çıkardı. Strazburg'da Franz Winter ile, Leipzig'de Franz Studniczka ile çalıştı, kısa bir süre Roma'da okudu. 1914'te doktorasını Leipzig'de Kuzey Afrika mezarları üzerine yazdığı bir tezle aldı.

Lisikrat anıtı

Hocası Alman Arkeoloji Enstitüsü Atina departmanının başkanı olan Studniczka ile Atina'ya giden Welter, Yunanistan'da kaldı. Yıllarca Atina departmanında ücretsiz “gönüllü asistan” olarak çalıştı. Berlin'deki Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün merkezi yönetimi, 1927'den 1937'ye kadar Atina'da bulunan kazı danışmanı pozisyonunu ona emanet etti.

Yunanistan'daki yıllara finansal imkansızlıklar eşlik etti. Welter genellikle kapsamlı kazılar yürütmesine rağmen, çoğunlukla tek ve derin açmalar ile çalışıyordu. Bu dönemde kazı sonuçlarını yayınlamayı ihmal etmiştir. Yunanistan'daki ilk faaliyetleri hakkında sadece ön raporlar ve kısa makaleler vardır. 1921'de Lisikrat Anıtı'ndaki araştırmalarda Studniczka'ya yardım etti. 1923'te Akropolis'teki Nike Tapınağı'nı kazdı ve burada daha eski bir bina buldu. Sonraki yıllarda Nakşa adasında ve 1927'den itibaren Filistin'in Şekem mevkiinde kazılarını sürdürdü. Welter, kazı sonuçlarının neredeyse hiçbirini yayınlamadığından, Sisam'da yıllarca süren çalışmalarının kapsamı belli değildir. Aynı şekilde, Welter'in en önemli başarısı olan Eski Aegina'daki arkeolojik kazı da yayımlanmamıştır. Sadece Trizina ve Kalaureia'daki araştırmalar 1941'de kısa, sözlüksel olarak yayınlandı.

Welter, hakkında çok az şey bilinen, ancak hakkında birçok efsanenin olduğu bir arkeologdur. Meslektaşları onun çok içtiğini ve "Kızılsakal" diye bir lakabı olduğunu hatırlamaktadırlar. Kelt köklerine sahip olduğu söylendi ve doktorasını yaptığı yılda Paris'te Kelt mitolojisi üzerine bir çalışma yayınladı. Welter aynı zamanda hayal gücü ve dilsel zekasıyla da tanınmaktaydı. Bununla birlikte, bunların hiçbiri, oldukça kuru görünen ve genellikle kaynak, veri ve bibliyografik referansların yorumlanmamış derlemelerini içeren yayınlarına girmedi. Welter, bir nesil genç arkeolog üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olsa da, yayınlarını aksatması onun değerini azaltmıştır. Nakşa'da bir caddeye onun adı verilmiştir.

Bazı eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Notes de mythologie gallo-romaine. In: Revue archéologique, t.1, E. Leroux, Paris 1911.
  • Bausteine zur Archaeologie, Aus der Karlsruher vasensammlung, A. Reiff & cie, Offenburg 1920.
  • Aus der Karlsruher Vasensammlung, Bausteine zur Archaeologie1, Reiff, Offenburg und Baden 1920.
  • Altjonische Tempel. 1. Der Hekatompedos von Naxos: AM XLIX, 1924.
  • Stand der Ausgrabungen in Sichem, Sonder-Abdruck aus dem Jahrbuch des deutschen archäologischen Instituts, Druck von W. de Gruyter, Berlin 1932.
  • Aigina, Mann, Berlin 1938.
  • Troizen und Kalaureia, Mann, Berlin 1941.
  • Historia tes Hellados kata periochas:
    • Bd. 1: Chalkis, Athen 1955.
    • Bd. 2: Ägina, Athen 1962.