İçeriğe atla

Güzelcehisar Lav Sütunları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bartın'da bulunan Güzelcehisar lav sütunları güzelliğiyle gelen turistleri etkilemektedir.[1] Dünyada örnekleri Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kaliforniya’da bulunan lav sütunları Türkiye’de sadece Bartın Güzelcehisar’da bulunmaktadır. Bu lav sütunları, lavların soğuyup kristalleşmesiyle oluşmuştur. Bu olay dünyada nadir yerlerde görülmektedir.[2] Lav sütunları, dik prizmatik yapılar olup, genellikle beşgen veya altıgen geometrik şekillerde görülür. Boyları 30 metreyi bulabilir ve çapları 50–100 cm arasında değişmektedir. Bu lav sütunları kumsalın batı ucundan başlayıp deniz kıyısı boyunca uzanarak Mugada sahiline kadar ulaşmaktadır.

Güzelcehisar, Bartın şehir merkezine 20 dakikalık bir uzaklıktadır. Bölgeye özel araçla ya da toplu taşımayla ulaşım vardır. Konaklama seçenekleri arasında pansiyonlar, oteller ve kamp alanları bulunmaktadır. Güzelcehisar lav sütunları ve çevresi hem doğal yapısını korumak hem de ziyaretçilerin doğaya zarar vermeden bölgeyi keşfetmelerini sağlamak amacıyla koruma altına alınmıştır. Güzelcehisar lav sütunlarının olduğu alana girmek ücretsizdir. Bu doğal güzelliği turistlere kazandırmak amacıyla sahil boyunca tahta yürüyüş iskelesi inşa edilmiştir. Böylelikle lav sütunlarını görmek isteyen ziyaretçiler, lav sütunları önünde fotoğraf çekinebilirler. Aynı şekilde bu bölgede doğa yürüyüşleri, yüzme, dalış ve balık avlama gibi çeşitli aktiviteler yapılmaktadır. Ayrıca gelen turistler, yerel üreticilerin organik ürünlerini ya da el yapımı hediyelik eşyalarını satın alıp yerel halkın ekonomisine katkıda bulunabilirler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Güzelcehisar Lav Sütunları Bartın". Nomatto. 19 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2024. 
  2. ^ "Güzelcehisar Lav Sütunları - Bartın Merkez Güzelcehisar Köyü". www.neredekal.com. 19 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2024.