İçeriğe atla

Fur (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fur (film)
Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus
YönetmenSteven Shainberg
YapımcıLaura Bickford
Patricia Bosworth
Andrew Fierberg
William Pohlad
Bonnie Timmermann
SenaristErin Cressida Wilson
OyuncularNicole Kidman
Robert Downey Jr.
MüzikCarter Burwell
Görüntü yönetmeniBill Pope
KurguKristina Boden
Keiko Deguchi
StüdyoRiver Road Entertainment
DağıtıcıPicturehouse
Çıkış tarih(ler)i10 Kasım 2006 (2006-11-10)
Süre122 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$16.8 milyon
Hasılat$2.3 milyon[1]

Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus, Steven Shainberg tarafından yönetilen ve Patricia Bosworth'un Diane Arbus: A Biography adlı kitabından uyarlanarak Erin Cressida Wilson tarafından yazılan 2006 yapımı bir Amerikan romantik drama filmidir. Tuhaf ve rahatsız edici görüntüleriyle tanınan ikonik Amerikalı fotoğrafçı Diane Arbus rolünde Nicole Kidman'ın oynadığı filmde Robert Downey Jr. ve Ty Burrell de yer alıyor.

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, Diane Arbus'un bir çıplaklar kampında fotoğraf çekmeye gelmesiyle açılıyor. Hikaye daha sonra 1958'de New York'ta üç ay öncesine geri döner. Diane Arbus fotoğrafçı kocası Allan'ın asistanlığını yapmaktadır. Diane varlıklı bir aileden gelmektedir; babası bir kürkçüdür. Allan'ın ailesi onlarca yıldır bir fotoğraf stüdyosu işletmektedir. Diane'in şehirli bir eş ve (iki kızına) anne olarak yaşadığı durgun hayattan rahatsız olduğu açıktır. Bir gece bir parti sırasında pencereden dışarı bakarken, üst kata yeni taşınan gizemli komşusuyla göz göze gelir. Yüzü, gözleri ve ağzı dışında tamamen kapalıdır. O akşam partiden sonra Diane evlerinin verandasında durur, elbisesini açar ve sütyenini gösterir. Bunu kocasına itiraf eder. Birkaç gün sonra, kızı ona su tesisatıyla ilgili bir sorun olduğunu bildirir. Bir boruyu açan Diane, boruyu tıkayan saç kümelerini keşfeder. Saçları çıkarırken aşağıya bir anahtar yuvarlanır. Saçı ve anahtarı çöpe atar ve sonra üst kattaki komşusunu arayıp köpek bakıp bakmadığını sorar. Adam hayır diyor ve bodruma bakmasını öneriyor, o da bakıyor. Süslü bir sandalye ve kolsuz bir kadının tozunu aldığı bir "vahşi adam" posteri görür. Diane onun komşunun karısı olduğunu varsayar. Uyuyamayınca, Diane (kocasının yıllar önce hediye ettiği ve şimdiye kadar hiç kullanmadığı) fotoğraf makinesini alır ve komşusuna kendini tanıtmak ve portresini çekip çekemeyeceğini sormak için yukarı çıkar. Adam ona anahtarı alıp almadığını sorar ve ertesi gece geri gelmesini söyler. Kadın oradan ayrılır ve anahtarı çöpten almaya gider.

Böylece, peruk yapımcısı olarak rağbet gören hipertrikoz hastası Lionel Sweeney ile ilişkisi başlar. Lionel, Diane'de benzer bir ruh görür ve onu travestiler, cüceler ve toplumun sınırlarında yaşayan diğerleriyle tanıştığı yerlere götürür. Diane, Allan'a komşularından başlayarak kendi fotoğraflarını çekmek için işine ara vermek istediğini söyler. Allan onu destekler. Diane Lionel ile daha fazla vakit geçirdikçe, ona ve bu yeni, tuhaf ve heyecan verici dünyaya daha fazla ilgi duymaya başlar. Fotoğraf çeker ama banyo edilmemiş filmi bir kurabiye kavanozunda saklar. Anahtar Lionel'ın dairesinin anahtarıdır, böylece Diane istediği zaman içeri girebilir.

Lionel, Diane'in kocasıyla tanıştırılmak ister. Çok geçmeden Diane Lionel'ı aile hayatına bile sokar. Çocukları peruk yapım işinde ona yardım eder ve o da onlara masallar okur. Onu annesi ve babasıyla tanıştırır. Diane, Allan'la yıldönümü partisinde Lionel'ı bir madde solurken bulur. Ciğerlerinin parçalanmakta olduğunu ve birkaç ay içinde "boğulacağını" itiraf eder. Diane bu haber karşısında ağlar. Neredeyse öpüşeceklerdir, ancak samimi anlarını gören Allan tarafından yarıda kesilirler ve sonra ayrılırlar. Daha sonra evde Diane'e onu öpüp öpmediğini sorar ama sonra öpüşüp öpüşmemelerinin bir önemi olmadığını, Lionel'a karşı hislerini bildiğini fark eder. Ailelerini parçalamaması için ona yalvarır. Diane ilişkiyi bitirmeyi kabul eder ve bunu yapmak için giyinip üst kata çıkar. Lionel'ın evine girdiğinde onu çıplak, elinde tıraş kremi ve usturayla bulur. Ondan kendisini tamamen tıraş etmesini ister. Çırılçıplak kaldığında sevişirler. Kadın neden tıraş olmak istediğini sorduğunda (daha önce bunun zahmete değmeyeceğini söyledikten sonra), Lionel "yüzerek" okyanusta intihar etmeyi planladığını ve bunu yaparken yanında olmasını istediğini açıklar. Kadın yıkılır ama kabul eder. Birbirlerine olan aşklarını itiraf ederler ve Diane sonunda Lionel'in ilk kez fotoğrafını çeker. Bu arada, kızı film zulasını bulmuş ve banyo etmesi için Allan'a vermiştir: Allan, karısının o zamana kadar çektiğini söylediği portreler yerine anlamsız fotoğraflar çektiğini görür.

Lionel sahilde Diane'e bir hediye verir: kendi saçından yapılmış bir kürk ceket. Lionel'la birlikte suyun kenarına kadar yürür ve onun neşe içinde yüzüşünü izler.

Evine döner ve anahtarı kapıya soktuğunda içeri giremeyeceğini, eski hayatına geri dönemeyeceğini fark eder. Kapının diğer tarafında duran Allan hiçbir şey yapmaz. Diane Lionel'ın dairesine döner, yatağına yuvarlanır ve şişirmek için bir cankurtaran salına üflediği havayı solur. Birdenbire etrafı Lionel'ın tüm arkadaşları tarafından sarılır ve onu onurlandırmak için bir parti verirler. Arkadaşlarından biri ona Lionel'ın sahip olmasını istediği bir fotoğraf albümü verir. Albümün elli boş sayfası vardır ve hepsinde Lionel'in el yazısıyla yazılmış fotoğraf etiketleri bulunmaktadır: bir numarada Lionel'in çektiği portre için "Lionel" yazarken, geri kalan sayfaları Lionel'in diğer yeni fotoğraflarıyla doldurmasını istemektedir.

Lionel'la yaşadığı deneyimden etkilenen Diane artık hayatına ve kariyerine nasıl bir yön vereceğini bilmektedir. Son sahnede bir çıplaklar kampında, fotoğrafını çekmek istediğini sanan bir kadınla karşılaşır. Arbus bunu kabul eder ama önce kadından kendisine bir sır vermesini ister. Kadın önce Diane'den kendisine bir sır vermesini ister ve Diane kabul eder.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus (2006)". Box Office Mojo. 16 Haziran 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]