Fuck wit Dre Day (and Everybody's Celebratin')

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Fuck wit Dre Day (and Everybody's Celebratin')"
The Chronic albümünden
Dr. Dre ve Snoop Doggy Dogg single
Yayımlanma20 Mayıs 1993
Format12"
Kaydedilme1992
TarzHip hop, gangsta rap
Süre4:52
ŞirketDeath Row, Interscope
YazarAndré Young, Calvin Broadus, Colin Wolfe
YapımcıDr. Dre
Dr. Dre kronolojisi
"Nuthin' but a 'G' Thang"
(1993)
"Fuck wit Dre Day (and Everybody's Celebratin')"
(1993)
"Let Me Ride"
(1993)
Snoop Dogg kronolojisi
"Nuthin' but a 'G' Thang"
(1993)
"Fuck wit Dre Day (and Everybody's Celebratin')"
(1993)
"Let Me Ride"
(1993)

"Fuck wit Dre Day (and Everybody's Celebratin')" (diğer adıyla "Dre Day"), Amerikalı rapçi ve yapımcı Dr. Dre'nin The Chronic albümünde yer alan bir parçadır. Snoop Doggy Dogg ile düet olan parça, albümün ikinci single'ı olarak 1993'te piyasaya çıktı.

Şarkı hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Dr. Dre ve Snoop Doggy Dogg'un mikrofonu paylaştığı parçada Funkadelic'in "(Not Just) Knee Deep" adlı parçasının melodisi ve basları yavaşlatılarak kullanıldı. Vokallerde Jewell ve nakaratta RBX yer aldı. Şarkıda Dre'nin eski grup arkadaşı Eazy-E'ye, Doğu Yakası rapçisi Tim Dog'a ve 2 Live Crew üyesi Luke'a açıktan saldırılar bulunmaktadır. Şarkıda N.W.A.'den ayrılan Ice Cube'a ve aynı zamanda Suge Knight'ın, Dre'nin sözleşmesini iptal etmesi için Eazy-E'ye baskı yaptığına yönelik dedikodulara da göndermeler bulunmaktadır.

"Dre Day", önceki single "Nuthin' but a 'G' Thang"in başarısına ulaşamasa da, Haziran 1993'te Billboard Hot 100 listesinde sekiz ve hip hop/R&B listesinde altı numaraya yükselmeyi başardı.

Video klip[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkının video klibi Dr. Dre yönetmenliğinde çekildi. Klipte Anthony Johnson tarafından canlandırılan "Sleazy-E" adındaki bir Eazy-E parodisi yer almaktadır. Kıvırcık saçlarıyla ve koyu renk gözlükleriyle göze çarpan Sleazy-E, klip boyunca çeşitli durumlarda görülmektedir. Vurulur, evsiz kalır, silahlı adamlardan kaçar ve en sonunda yol kenarında elinde "Karnını doyurmak için rap yapar" yazısıyla bekler.

Listeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Billboard Top 100 - 1993". 9 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010.