Frunze Askeri Akademisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Frunze Askeri Akademisi
Военная академия имени М. В. Фрунзе
Etkin1918–1998
BağlılıkSovyetler Birliği, Rusya
Komutanlar
Ünlü
komutanları
Mihail Frunze

M. V. Frunze Askeri Akademisi (Rusça: Военная академия имени М. В. Фрунзе) veya tam olarak Lenin ve Ekim Devrimi Askeri Nişanı, Kızıl Bayrak, M. V. Frunze adına Suvorov Akademisi Nişanı (Rusça: Военная орденов Ленина и Октябрьской Революции, Краснознамённая, ордена Суворова академия имени М. В. Фрунзе), Sovyet ve daha sonra Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin bir askeri akademisiydi.

1918 yılında yeni kurulan Kızıl Ordu'ya subay yetiştirmek üzere kurulan akademi, Sovyetler Birliği'nin en prestijli askeri eğitim kurumlarından biriydi. Başlangıçta Kızıl Ordu Genelkurmay Akademisi olarak adlandırılan ve devrim öncesi selefi olan İmparatorluk Nicholas Askeri Akademisi'ne benzer bir rol üstlenen akademinin adı 1921'de Askeri Akademi, 1925'te ise akademinin komutanı olan Mihail Frunze'nin onuruna M. V. Frunze Askeri Akademisi olarak değiştirildi.

Akademi, 1930'larda üst düzey komuta subaylarına yönelik kursların eklenmesiyle bir yüksek kurmay koleji haline geldi ve 1936'da bu kurslar yeni kurulan Genelkurmay Askeri Akademisi'ne devredildi. Bu zamana kadar Kızıl Ordu'nun en üst düzey komutanlarının çoğu akademi mezunuydu. II. Dünya Savaşı sırasında çok sayıda personel ve öğrenci savaşa çağrıldı.

Akademi savaştan sonra da Sovyet Silahlı Kuvvetleri için üst düzey subaylar yetiştirmeye devam etti ve Genelkurmay Askeri Akademisi'ne katılmadan önce yüksek komuta kademesine aday olanlar için bir basamak görevi gördü. Tüm Sovyet askeri akademileri arasında en prestijli olan bu akademi, yüzbaşı ve üstü rütbedeki subayları üst düzey komutanlıklara hazırlamak üzere üç yıllık bir eğitim sürecine alıyordu. Akademi ayrıca askeri çalışmaların çeşitli yönlerinde araştırma ve lisansüstü dereceler de sunuyordu. 1934 ve 1988 yılları arasında akademinin 722 mezunu Sovyetler Birliği Kahramanı unvanına layık görülürken, akademi Lenin Nişanı, Birinci Sınıf Suvorov Nişanı ve Ekim Devrimi Nişanı almıştır.

Akademi 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra da faaliyetlerine devam etmiştir. 1998 yılında Malinovsky Askeri Zırhlı Kuvvetler Akademisi ve Vystrel subay eğitim kursları ile birleşerek Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri Birleşik Silahlar Akademisi'ni oluşturmuştur.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]