Friedrich Hoßbach

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Friedrich Hoßbach
Friedrich Hoßbach (orta, 1934'te yarbay iken)
Doğum22 Kasım 1894(1894-11-22)
Unna, Arnsberg
Ölüm10 Eylül 1980 (85 yaşında)
Göttingen, Aşağı Saksonya
Bağlılığı
Hizmet yılları1913-1945
RütbesiGeneral der Infanterie
Komutası56. Panzer Kolordusu
4. Ordu
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı
II. Dünya Savaşı
ÖdülleriDemir Haç (1. Sınıf) Demir Haç (2. Sınıf) Meşe Yaprağı ilaveli Şövalye Demir Haçı Siyah Yaralı Rozeti

Friedrich Wilhelm Ludwig Hoßbach (21 Kasım 1895; Unna, Arnsberg - 10 Eylül 1980; Göttingen, Aşağı Saksonya), Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın Piyade Generali.

1913'te Alman İmparatorluğu Kara Kuvvetlerine katılmış ve I. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi'nde kurmay subayı olarak hizmet etmiştir.

Savaştan sonra Savunma Bakanlığında görev almış ve 1934'te yarbay rutbesiyle Adolf Hitler'in yüksek yaverliğine getirilmiştir.

Adolf Hitler, 5 Kasım 1937'de bir toplantı düzenleyerek Savunma Bakanı Werner von Blomberg, Heer (Kara Kuvvetleri) Başkumandanı Werner von Fritsch, Kriegsmarine (Deniz Kuvvetleri) Başkumandanı Erich Raeder, Luftwaffe (Hava Kuvvetleri) Başkumandanı Hermann Göring, Dışişleri Bakanı Konstantin von Neurath olmak üzere ordu ve hükûmetini önde gelenlerin önünde Lebensraum'u vücuda getirmek için savaşı başlatacağını açıklamıştır. Fakat Blomberg, Fritsch, Raeder ve Neurath bu savaş planına karşı çıkmıştır. Hoßbach bu toplantıda konuşulanları da not etmiş ve Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesinde delil olarak kullanılmıştır.

1938'de meydana gelen Blomberg-Fritsch Olayı'nda Kara Kuvvetleri Başkumandanı Werner von Fritsch'i savunduğu için görevinden alındı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]