Freze
Frezeleme, bir kesiciyi iş parçasına doğru ilerleterek malzemeyi[1] boşaltmak için döner kesiciler kullanılarak yapılan işleme işlemidir. Bu, bir veya daha fazla eksende yönde[2], kesici kafa hızı ve basınç[3] değiştirilerek yapılabilir. Frezeleme, küçük tek parçalardan büyük, ağır hizmet tipi toplu frezeleme işlemlerine kadar ölçeklerde çok çeşitli farklı operasyonları ve makineleri kapsar. Özel parçaların hassas toleranslarla işlenmesi için en yaygın kullanılan işlemlerden biridir.
Freze 19. yüzyılın sonlarında icat edilmiş, endüstriyel talaşlı imalatta kullanılan bir çeşit takım tezgâhıdır.[4] Frezelerin çalışma prensibi, kendi ekseni çevresinde dönen bir kesici takım vasıtasıyla iş parçasından talaş kaldırarak şekillendirme (delme, yüzey işleme, azdırma, vb.) yapan makinelerdir. Günümüzde özellikle metal ya da metal alaşımlarından parça üreten her firmada freze tezgâhı görmek mümkündür. Yeni teknolojiler sayesinde artık frezeler yerini CNC kontrollü yeni nesil frezelere bırakmış olup, bilgisayarlar ve özel programları (CAD-CAM) yardımıyla tamamen otomatik olarak imalat yapılabilmektedir.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Brown & Sharpe 1914, s. 7.
- ^ CMMC 1922, s. 122.
- ^ Usher 1896, s. 142.
- ^ R.I.), Brown & Sharpe Manufacturing Company (Providence (1914). Practical Treatise on Milling and Milling Machines (İngilizce). Brown & Sharpe Manufacturing Company.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Bir freze resmi 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Makine mühendisliği ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |