Frekans atlamalı geniş spektrum

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Frekans atlamalı geniş spektrum (Frequency hopping spread spectrum, FHSS) telekomünikasyonda kullanılan bir şifreleme metodudur. Bu metot Nikola Tesla’dan Jonathan Zenneck’e kadar çeşitli radyo mühendisleri tarafından önerilmişse de daha çok 1942 yılında Hedy Lamarr ve George Antheil tarafından alınan patent ile bilinir. İlginç olan bu ikilide Hedy Lamarr’ın dönemin ünlü bir film yıldızı George Antheil’in de ünlü bir piyanist olmasıdır.

Metot[değiştir | kaynağı değiştir]

Telekomünikasyonda bilgi sinyali bir taşıyıcıya bindirilmiştir. Bu işleme modülasyon denilir. Alıcı bunun tersi olan demodülasyon işlemini yaparak bilgiye ulaşır. Ancak demodülasyon için taşıyıcı frekansı bilmek gerekir. (Bu işlem radyo alıcılarında frekans ayar düğmesini ayarlayarak yapılır) İki nokta arasında yapılan iletişimi dinlemek isteyen üçüncü bir kişi şayet taşıyıcı frekansı biliyorsa bunu rahatlıkla yapabilir. Frekans spektrumu taranarak taşıyıcı frekansı bulmak mümkündür. Ancak bu zaman alıcı bir işlemdir. Şayet taşıyıcı frekans sık sık değiştirilirse üçüncü kişinin her defasında taşıyıcı frekansı bulması mümkün değildir. Bir taşıyıcıyı bulsa bile sadece kısa bir bilgi parçasına ulaşabilir ve taşıyıcı frekans değiştirilince bu bilginin devamına ulaşamaz.

Frekans atlamalı geniş spektrum sistemi gizli bilgi iletişimi için geliştirilmiştir. Bu sistemde verici taşıyıcı frekansı sık sık değiştirilir. Ancak verici ve alıcı iletişim öncesinde değiştirilecek frekanslar için ayarlanmıştır. Yani alıcı hangi zaman aralığında hangi taşıyıcı frekansı kullanacağını konusunda kodlanır ve iletişim sırasında taşıyıcı frekansın her değiştirilmesinde demodülasyona devam eder. Bu frekans değişikliği bilgisine sahip olmayan üçüncü kişi ise bu imkana sahip değildir. Sistem işletişim güvenliği sağlar. Sistem ayrıca jamming (iletişimi bozma ) girişimlerine karşı da güvenlidir.[1]

Sistemin tek önemli dezavantajı çok sayıda taşıyıcı frekansa kullanıldığı için geleneksel telsizlere göre daha geniş bir yayın bandına muhtaç olmasıdır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Searchnetworking". 20 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2021. 

Harici kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]