Franz Kline

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Belem, Berardo Koleksiyonu, Centro Cultural de Belem, Lizbon, Portekiz Malzeme: Tuval üzerine yağlıboya Koleksiyon: Berardo Koleksiyonu HAREKET:

Franz Kline veya orijinal ismi ile Franz Jozef Kline (23 Mayıs 1910, Wilkes-Barre, Pensilvanya, ABD – 13 Mayıs 1962, New York, ABD), Amerikalı bir ressam. Daha çok soyut dışavurumculuk stili ile yaptığı resimlerle tanınmıştır.

Her ne kadar ABD’deki soyut dışavurumculuk akımını benimsemiş sanatçılar daha çok New York ve çevresinde bulunmuşlarsa da Franz Kline sanat hayatı sadece New York ile sınırlı kalmamıştır. Pensilvanya eyaletinde yer alan Wilkes-Barre şehrinde dünyaya gelen sanatçı, yetim çocukların gittiği bir akademi okulu olan Girard College’de eğitim aldın. Daha sonra Boston Üniversitesi’nde eğitimine devam ederken: yazların çoğunluğunu geçirdiği Massachusetts eyaletinin Provincetown şehrinde de 1956 ile 1962 yılları arasında resim çalışmalarına devam etti. Elizabeth Vincent Parsons adındaki Büyük Britanyalı bir balerin ile evlendi. Bir kalp hastalığına bağlı olarak New York şehrinde öldü.

Franz Kline hakkında yayımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]