Fransa'daki Ermeniler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Fransa Ermenileri sayfasından yönlendirildi)
Fransa Ermenileri
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Paris, Lyon, Marsilya
Diller
Din

Fransa Ermenileri (Ermenice: ֆրանսահայեր, fransahayer; Fransızca: Arméniens de France), Ermeni asıllı Fransız vatandaşları. Fransız Ermeni topluluğu, bugüne kadar Avrupa Birliği'nin en büyük[1][2] ve dünyanın üçüncü büyük Ermeni topluluğudur.[3]

İlk Ermeniler Orta Çağ'da Fransa'ya yerleşmiş olsalar da Ermeni diasporasının çoğu gibi Fransa'daki Ermeni cemaati 1915'teki Ermeni Kırımı'ndan kurtulanlar tarafından kurulmuştur. Diğerleri ise 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Orta Doğu ülkelerinden (Türkiye, Lübnan, Suriye, Mısır ve İran) ve daha yakın zamanlarda Ermenistan'dan siyasi ve ekonomik istikrarsızlıktan kaçtı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Morris, Chris (20 Ocak 2001). "Armenians' long battle for recognition". BBC News. 27 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2013. 
  2. ^ Zenian, David (1 Mart 1995). "The Armenians of France". AGBU News Magazine. 27 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2014. 
  3. ^ "Immigration and asylum". Ararat. Cilt 34. Armenian General Benevolent Union. 1993. s. 2. The Armenian Diaspora of France, with almost 300,000 people, is the third largest community of Armenians in the world outside of Armenia itself (the first is in the United States, the second in Russia).