Frane Selak

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Frane Selak
Doğum14 Haziran 1929
Hırvatistan
Ölüm30 Kasım 2016 (87 yaşında)
MeslekMüzik öğretmeni
Ebeveyn(ler)Slavica Selak
Martin Selak

Frane Selak (14 Haziran 1929 doğumlu), ölümle sık sık karşılaşmasıyla tanınan Hırvat bir adamdır. Dünyanın en şanslı ya da en şanssız adamı olarak tanımlanıyor.

Yaşadığı kazalar ve olaylar[değiştir | kaynağı değiştir]

Selak'ın ölüme yakın deneyimleri, Ocak 1962'de soğuk ve yağmurlu bir kanyonda trene binerken trenin raydan çıkıp nehre çarpmasıyla başladı. Selak'ı kimliği belirsiz bir kişi kurtarırken, diğer 17 yolcu boğuldu. Selak'ın kolu kırıldı ve hipotermi geçirdi. Ertesi yıl, ilk ve tek uçak yolculuğu sırasında, arızalı bir uçağın kapısından fırladı ve bir samanlığa indi; Uçak düştü ve 19 kişi öldü. Bundan üç yıl sonra, 1966'da bindiği bir otobüs yoldan çıkarak nehre çarparak dört yolcuyu boğdu. Selak birkaç kesik ve morlukla kıyıya yüzdü.

1970 yılında, seyir halindeyken arabası alev aldı ve yakıt deposu patlamadan önce kaçmayı başardı. Üç yıl sonra, başka bir sürüş kazasında, arabasının motoruna arızalı bir yakıt pompasından gelen sıcak yağ döküldü ve hava deliklerinden alevlerin çıkmasına neden oldu. Bu olayda Selak'ın saçı tamamen yanmıştı, ancak başka türlü zarar görmedi. 1995'te Zagreb'de bir otobüsün çarpmasına rağmen sadece hafif yaralandı. 1996'da bir dağ virajında Birleşmiş Milletler kamyonuyla kafa kafaya çarpışmaktan kurtularak güç altında yol veren bir korkuluğa çarptı.[1]

Piyango kazanması[değiştir | kaynağı değiştir]

73. doğum gününden iki gün sonra Selak, piyangoda 900000€ (1.110.000 ABD Doları) kazandı. Kazandığı sırada beşinci kez de evlendi. Kazandığı parayla iki ev ve bir tekne satın alırken 2010'da cömert davranarak, tutumlu bir yaşam sürmeye karar verdikten sonra kalan paranın çoğunu akraba ve arkadaşlarına vermeye karar verdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Frane Selak Wikipedia Sayfası". 15 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2021.