Franco Bonvicini

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Franco Bonvicini
DoğumFranco Fortunato Gilberto Augusto Bonvicini
31 Mart 1941
Modena, İtalya
Ölüm10 Aralık 1995 (54 yaşında)
Bologna, İtalya
Takma adBonvi
MeslekÇizgi romancı, karikatürist
Milliyet İtalya
Vatandaşlık İtalya
Önemli ödülleritam liste
Resmî site

Franco Fortunato Gilberto Augusto Bonvicini ya da takma adıyla Bonvi (31 Mart 1941, Modena - 10 Aralık 1995, Bologna), İtalyan çizgi romancı, karikatürist.

En çok 1968'den 1995'teki ölümüne kadar Sturmtruppen adlı çizgi roman serisini yaratması ve üretmesiyle tanınır. İkinci Dünya Savaşı'nın hicivli bir tasviri olan Sturmtruppen, günlük çizgi roman formatında üretilen ilk İtalyan çizgi bantıydı ve uzun süre sadece İtalya'da değil, yurtdışında da yaygın bir popülerliğe sahip oldu. Rusça da dahil olmak üzere 11 dile çevrildi, böylece o zamanlar Sovyetler Birliği'nde yayınlanan ilk yabancı çizgi roman oldu.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Franco Bonvicini, Mario Emilio Bonvicini ve Maria Luisa Prampolini'nin en büyük oğlu olarak 1941 yılında Modena'da doğdu. Gençliğini orada geçirdi ve 1956'da arkadaş olduğu Francesco Guccini ile tanıştı, birlikte Movimento Laico Studentesco'ya (Laik Öğrenciler Hareketi) katıldı ve Zero con Lode dergisinde işbirliği yaptı. İkili, 1960'tan itibaren çizgi romanlar üzerinde işbirliği yapmaya başladılar.

Askerlik hizmetinin ardından, Guccini'nin de birlikte çalıştığı yönetmen Guido De Maria tarafından kurulan Vimder Film adlı yapım şirketinde çalıştı ve 1966'da Fabbri şuruplarının reklamını yapan Salomone Pirata Pacioccone adlı ünlü kısa filmin yapımında yer aldı. Bu dönemde film endüstrisinde makyaj ve kostüm tasarımcısı olarak da deneyim kazandı.

1967'de Franco Franchi ve Ciccio Ingrassia ile birlikte Come Rubammo La Bomba Atomica (Atom Bombasını Nasıl Çaldık) adlı komedi filminde yer aldı ve ertesi yıl IV. Lucca Uluslararası Çizgi Roman Festivali kapsamında düzenlenen yarışmaya katıldı ve James Bond filmleri ile birlikte nazizmin bir parodisi olan Sturmtruppen adlı çizgi romanla yarışmayı kazanarak, Amerikan tipi bant çizgi roman formatını İtalya'ya tanıttı.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Premi Assegnati dall'ANAF dal 1974 al 1991" (PDF). Amici Del Fumetto. 23 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Ocak 2024. 
  2. ^ "10° Salone Internazionale di Comics". Immagine Centro Studi (İtalyanca). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2024.