Francis W. Kirkham

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Francis Washington Kirkham (6 Ocak 1877 - 14 Eylül 1972)[1] Tanınmış bir eğitimci ve New Witness For Christ in America kitabının yazarıydı: Mormon Kitabı'nın 'Gelecek' kitabında İlahi Gücün Kanıtı, Mormon Kitabı'nın gerçekliğinin kitap uzunluğundaki en eski savunmalarından biridir.

Francis W. Kirkham 1911

Kirkham, Utah Bölgesi Lehi'de James Kirkham ve eşi Mary Mercer'in oğlu olarak dünyaya geldi. Francis Kirkham, daha sonra İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi'nde (LDS Kilisesi) genel otorite haline gelen küçük bir erkek kardeşi Oscar A. Kirkham'a sahipti.

Kirkham, 15 yaşında James E. Talmage'ın yanında iş eğitimi aldı. Daha sonra Brigham Young Akademisi'ne (BYA) katıldı ve ardından Yeni Zelanda'daki LDS Kilisesi için üç yıllık bir görev yaptı. Görevinin sonunda Kirkham, yeni misyonerlerin Maori dilini öğrenmelerine yardımcı olmak için bir gramer yazdı. Kirkham, görevinden sonra BYA'daki eğitimini tamamladı ve 1904'te birincilikle mezun oldu.[2]

1901'de Kirkham, Salt Lake Tapınağı'nda Martha Alzina Robison ile evlendi. Daha sonra Kanada'da yaklaşık üç yıl iş adamı olarak çalıştı. Bundan sonra, lisans derecesini aldığı Michigan Üniversitesi'ne gitti. Kirkham daha sonra iki yıl boyunca daha önce BYA olan Brigham Young Üniversitesi'nde (BYU) öğretmenlik yaptı. Daha sonra hukuk fakültesinin ilk mezuniyet sınıfında bulunduğu Utah Üniversitesi'nde hukuk fakültesine girdi. Kirkham, Stanford Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimine devam etti ve ardından doktora derecesini aldı. California Üniversitesi, Berkeley'den .

Kirkham, LDS Business College başkanı, Utah eyaleti mesleki eğitim başkanı ve Granite Okul Bölgesi müfettişi olarak görev yaptı. Son pozisyondayken Tüm İnsanların Tüm Çocuklarını Eğitmek kitabını yazdı. Bu, ulusal düzeyde dikkatini çekti ve New York şehri merkezli Ulusal Çocuk Esirgeme Derneği'nin başkanı olarak atanmasına yol açtı.

Kirkham, New York'ta çalışırken Mormon Kitabı üzerine çalışmalarını yaptı. Bu, Joseph Smith zamanında batı New York ve kuzeydoğu Ohio'daki gazetelere erişebilmenin bir sonucuydu. 1937'de Kirkham, bu çalışmaların bir derlemesini Mormon Kitabı'nda Kaynak Materyal olarak yayınladı . Bu materyal aynı zamanda çığır açan çalışması A New Witness For Christ America in America'nın da temelini oluşturuyordu. Bu kitabın ana argümanı, Mormon Kitabı'nın kökenine dair kutsal olmayan ana teorileri tartışmak için çağdaş kaynaklar kullanılarak inşa edilmiştir.

Kirkham, hayatının ilerleyen dönemlerinde Salt Lake City merkezli bir sigorta şirketinde yönetici olarak çalıştı ve LDS Kilise Arşivlerinde tarihi araştırmalar yaptı. Bu dönemdeki eserleri arasında 1947'de yayınlanan Tales of a Triumphant People: A History of Salt Lake County, Utah, 1847–1900 (Harold Lundstrom ile birlikte) vardı.[3] Kirkham ayrıca BYU Arkeoloji bölümünün kurulmasıyla bağlantılıydı ve Erken Tarihi Arkeoloji Derneği'nin bir üyesi olarak görev yaptı.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Francis Washington Kirkham: Educator, Administrator, Historian & Author". Brigham Young High School Class of 1904. Provo, Utah: Brigham Young Academy & Brigham Young University High School. 16 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2009. 
  2. ^ "page on alumni of BYA and Brigham Young High School". 22 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2020. 
  3. ^ "listing of county histories of Utah counties". 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2020. 
  4. ^ "Russ T. Christensen, "The True History of Archeology at Brigham Young University". 4 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2020. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]