Francis Richard Maunsell

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Maunsell'in çizdiği, Türkiye'nin doğusu, Suriye, Irak ve Batı İran'ın etnografik yapısını gösteren harita

Francis Richard Maunsell (1861-1936)[1] diplomat, amatör arkeolog, haritacı ve İngiliz Ordusu subayı. İngiliz ordusunun istihbarat bölümünde çalıştı ve on dokuzuncu yüzyılın sonlarından yirminci yüzyılın başlarına kadar Ortadoğu ülkelerinde faaliyet göstermiştir.

Limerick'te doğan Maunsell, İngiliz-İrlandalı kökenli bir aileden gelir. Cheltenham College'dan sonra Woolwich'teki Kraliyet Askeri Akademisi'nde öğrenim gördü. Ardından Kraliyet topçu birliğinde subay olarak görevlendirildi. Harita yapma konusundaki yeteneği gözetilerek 1885 yılında Cebelitarık ve çevre bölgelerinin haritalarını hazırlamakla görevlendirildi. Etkileyici çalışmalar yapan Maunsell, Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde daha önemli keşifler yapmak üzere yeni görevine atandı. Maunsell, bir siyasi ataşe gibi Mezopotamya, Kürdistan, İran ve Luristan'ı dolaştı; bu ülkeler ve nüfusu hakkında veri toplayıp derledi. 1905 yılına kadar Türkiye'nin doğu kesiminde kaldı. Daha sonra Londra'ya döndü ve 1907-1910 yılları arasında askeri istihbarat direktörü olarak görev yaptı. 1914 yılında Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasının ardından Osmanlı İmparatorluğu hakkında coğrafi istihbaratla görevli olan MI2'ye danışmanlık yaptı. Maunsell, bir haritacı olarak önemli katkılarda bulunmuştur. Ancak bu çalışmalarının çoğu İngiliz İstihbarat Bürosu'nun 1930'larda askeri belgelerin temizlenmesi sırasında kaybolmuş veya yok edilmiştir. Maunsell'in Türkiye'de bulunduğu sırada uygun olmayan cinsel ilişkisi gerekçesiyle İngiliz istihbarat örgütünden atıldığı ve 1936 yılında öldüğü söylenir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Maunsell, Francis Richard (February 14, 1861 – 1936): Geographicus Rare Antique Maps". www.geographicus.com. 7 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2021.