FlyLady

Vikipedi, özgür ansiklopedi

FlyLady, “The FlyLady” Marla Cilley tarafından kurulan ve temizlik, organizasyon ve düzen gibi ev işleri konularında insanlara yardımcı olmak için tavsiyeler sunan bir destek ve kişisel gelişim - kendi kendine yardım (self-help) grubudur.[1] Grubun kurucusu Marla Cilley ev işleri için aynı isimli FlyLady yöntemini geliştirmiştir. Bu yöntem son yıllardaki en popüler temizlik trendlerinden birisi olmuştur.[2]

Metodoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

FlyLady'nin metodolojisi Cilley'nin Sink Reflections adlı kitabında ve web sitesinde özetlenmiştir. Sistem, evinizi düzenlemek ve bakımını yapmak için stressiz rutinler ve alışkanlıklar geliştirmek üzere adım adım ilerlemeyi teşvik eder.[3]

İlk odak noktası, dağınıklığı azaltma ve “erteleme karşıtı” gün ve rutinler oluşturmanın yanı sıra finansal ve sağlıkla ilgili kişisel bakım konularında hayatı kolaylaştırarak “kendini sevmek” üzerinedir.

FlyLady sistemi evi beş bölgeye ayırır ve her hafta farklı bir bölgeye odaklanmayı tavsiye eder.[4]

Bölge 1: Giriş ve yemek odası
Bölge 2: Mutfak
Bölge 3: Ana banyo ve bir ekstra oda (ofis, çocuk odası, çamaşır odası olabilir)
Bölge 4: Ebeveyn yatak odası (banyosu ve dolabı dahil)
Bölge 5: Oturma odası

FlyLady sistemindeki kilit noktalar şunlardır:

Her Seferinde 15 Dakika[değiştir | kaynağı değiştir]

Cilley, her seferinde sadece 15 dakika çalışmak için bir zamanlayıcı kullanılmasını öneriyor. Ev işlerine kısa zaman ayırmak ertelemeyi durdurmaya yardımcı olur ve dikkatin dağılması veya sıkılma olasılığını azaltır.

Dağınıklık Düzenlenemez[değiştir | kaynağı değiştir]

Cilley, takipçilerine evlerindeki fazla eşyalardan kurtulmalarını ve onları düzenlemeye çalışmak yerine daha az eşya kullanmalarını öneriyor.

Haftalık Rutinler[değiştir | kaynağı değiştir]

Cilley, haftanın her gününe ek bir görev veya odaklanma konusu bulunan haftalık rutinlerin kullanılmasını tavsiye ediyor; pazartesi günlük temizlik, çarşamba ayak işleri, perşembe market günü ve cuma ev ekonomisi işlerine odaklanma günü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Marla Cilley Profile on Crunchbase". Crunchbase. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2024. 
  2. ^ "The FlyLady Cleaning Method, Explained". Chatelaine. 1 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2024. 
  3. ^ "Master the Fly Lady Cleaning Schedule to Tackle Messes Faster". Good Housekeeping. 1 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2024. 
  4. ^ "FlyLady Yöntemi: Stresten Arındırılmış Temizlik!". Güzel Bir Ev. 1 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2024.