Fiziksel sistem

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Fizikte, fiziksel evrenin analiz edilmek amacıyla seçilmiş bir kısmına fiziksel sistem denir.[1] Sistemin dışındaki her şeye Çevre (sistemler) denir.[2] Çevrenin, incelenen sistem üzerine etkisi olmayan özellikleri yok sayılır.

Sistem ve çevre arasındaki ayrım, araştırmacının seçimi ile, çözümlemeyi kolaylaştırmak amacıyla yapılır. Örneğin bir göldeki suyun bütünü veya yarısı bir sistem olarak ele alınabileceği gibi, göl suyunun tek bir molekülü de fiziksel sistem olarak ele alınabilir. Çevresiyle etkileşimi göz ardı edilebilir sistemlere ayrık (izole) sistem denir. Çoğunlukla sistem teriminin yaygın kullanımı, örneğin bir makine bu tür sistemleri ifade eder.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Belkind, Ori (2 Şubat 2012). Physical Systems: Conceptual Pathways between Flat Space-time and Matter (İngilizce). Springer Science & Business Media. s. 1. ISBN 978-94-007-2373-3. 6 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2024. The notion of physical system is so ubiquitous it is mentioned in almost every work in physics. Scientists use the term, without much reflection, to refer to an aggregate of physical objects. 
  2. ^ İşgör, Yasemin G. "Termokimya: 1.Termodinamik Temel Yasaları" (PDF). Ankara Üniversitesi. 3 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Şubat 2024.