İçeriğe atla

Fiqh al-aqallīyāt

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Avrupa Fetva ve Araştırma Konseyi'nin temel aldığı Dublin'deki İrlanda İslam Kültür Merkezi . Fıkıh el-akallâyât'a yönelmiş fıkıh organlarından biridir.

Fıkıh al-akallīyāt, 1990'ların sonlarından beri özellikle Arapça konuşan Müslümanlar arasında tartışılan bir İslami fıkıh kavramıdır. Batı ülkelerinde yaşayan Müslüman azınlıkların belirli etik ve dini soru ve sorunlarına içtihat metoduna başvurularak çözümler geliştirtirilmesi amaçlanan fıkh-i düşünce sistemi.

Kuzey Amerika Fıkıh Konseyi'nin (FCNA) kurucusu ve eski başkanı olan Tāhā Jābir al-ʿElvānī (1935-2016), konseptin geliştirilmesinde öncü bir rol üstlenmiştir. Bu terimi belirleyen ve 2000 yılında Fıkıh el-akallâyât hakkındaki ilk program yayınlarından birini yayınlayan al-Elvani;, azınlık fıkıhı olarak adlandırdığı bu meseleyle ilgili; “Özellikle Batı'da yaşayan Müslüman azınlıkların psikolojik ve manevi imtihanlarını aşmalarına yardımcı olmak gerekmektedir, akabinde onları içlerinde bulundukları toplumla (kendi dini inanç ve yaşantılarına ait hassasiyetleri de gözeterek) uyumlu bir fert haline getirme gayreti de bu kavram kategorisinde amaçlanmaktadır. "[1] فقه الأقليات

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Al-ʿAlwānī: Madḫal ilā fiqh al-aqallīyāt. 2004,S. 66.