Fincan kulp formasyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fincan Kulp Formasyonu
Fincan Kulp Formasyonu

Fincan kulp formasyonu borsada fiyat analiz için kullanılan, yön tayininde yardımcı olan, uzun vadede ve yavaş hareketle oluşan mum grafiği formasyonudur.

Trendlerin önce bir çanak ve sonrasında (yaklaşık olarak) çanağın 3'te 1'i kadar küçük çanak yapması ve aynı tepelere ulaşması sonucu oluşur. Formasyon fincana benzediği için fincan kulp formasyonu adını almıştır. Traderlar formasyonun tamamlanmasıyla kulpun hacimli kırılmasını bekler ve çanağın derinliği kadar kulpun bitiminden yükseleceğini analiz ederler.[1]

"Farklı kaynaklar bu formasyona Kulplu kupa grafiği figürü olarak adlandırılmaktadırlar, birincisi ikincisinden daha derin ve daha geniş olan iki yuvarlak oyuktan oluşan bir devam figürüdür.[2]

Fincanın üstleri ve tutamak aynı yatay direnç hattında hizalanmıştır. Bu çizgiye kulplu fincan figürünün boyun çizgisi denir.

Formasyon ’un veya figürün geçerli olması için birkaç kurala uyulmalıdır:

- Kulplu fincan deseninin öncesinde önemli bir yükseliş hareketi olmalıdır.

- Kupa çukurunun alt seviyesi, formasyonun oluşumundan önceki yükseliş trendinin %50'sinden az olmalıdır.

- Sap boşluğunun en alt kısmı fincan yüksekliğinin %50'sinden az olmalıdır.

İki oluğun şekli, satıcıların kademeli olarak nefes darlığını yansıtan yuvarlak bir tabanı andırıyor olabilir. Alıcılar, boyun çizgisi geçtiğinde (psikolojik eşik) yavaş yavaş kontrolü yeniden kazanırlar, satın alma gücü daha sonra çok güçlü hale gelir".[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Fincan Kulp Formasyonu ile Al Kararı Vermek". Coinsnet. 10 Mart 2021. 24 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2021. 
  2. ^ "Qu'est-ce qu'une tasse avec anse?". CentralCharts (Fransızca). 23 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2022. 
  3. ^ "Fincan kulp formasyonu". Vincent Launey. 23 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2022.